Med vintern kommer mörkret och kylan, något som gör många deppiga. Men det finns också mycket kul med vintern, och många saker som kan göra den tuffa tiden lite lättare. Här kommer massor av tips på både roliga saker att göra och saker som kan få dig på bättre humör, lite vinterpepp helt enkelt.

Text: Eden Lev

 

Ha koll på ditt liv. När man redan känner sig lite deppig så är stress det sista man behöver. Se till att ha koll på alla saker i ditt liv genom att tillexempel använda en kalender. Så att du inte missar ett stallmöte, en uteritt eller ett prov.

 

Gör mer av de saker som du tycker är roliga. Vad tycker du är roligt? Är det att hänga i stallet, vara med vänner eller spela spel? Se till att göra mer av de sakerna, även om din första tanke är att det du vill göra inte går utav någon anledning. Kanske kostar det pengar? Kanske är det fel årstid? Försök vara kreativ, om dina föräldrar bara har råd med en ridlektion i veckan för dig, så kanske du kan hitta ett stall att hjälpa till i. Är din favoritsyssla att vara på stranden och bada, så kanske du kan gå till ett inomhusbad medan det är kallt.

 

Planera in roliga saker att se fram emot. Det är kul att ha något att se fram emot när livet känns jobbigt. Det behöver inte vara något så stort som en resa till något varmt ställe, utan det kan räcka precis lika bra med en inplanerad myskväll med kompisarna. Eller en bokad uteritt på ett turridningsställe.

 

Baka något gott. Vad är din favoritbakelse? Eller vad är ditt favoritbröd? Se till att hitta ett recept och baka det, du kan också piffa till det lite extra genom att dekorera det du bakat. Bjud dina vänner, din familj eller de i stallet. Bara lukten av nybakat kommer säkerligen få dig på bättre humör.

 

Träna regelbundet. När man tränar utsöndrar kroppen endorfiner, något som får dig att känna dig lycklig och glad. Därför är träning den perfekta saken att göra när du känner dig lite nere. Det kommer förbättra din hälsa i övrigt, din prestation i ridningen och göra dig gladare. När du tränar regelbundet så kommer du också kunna se hur dina resultat förbättras, något som man också glädjas åt.

 

Förbered allt dagen innan, att gå upp på morgonen under vinterhalvåret kan kännas extra svårt. Därför är det toppen om du ser till att förbereda allt dagen innan. Packa ner gympakläderna, lägg fram morgondagens outfit och förbered din frukost. Vad tycker du om att äta till frukost? Förbered allt som kan förberedas dagen innan så du inte behöver vakna med stress och kan sova längre.

 

Läs mycket böcker och se på film, passa på att lära dig nya saker om hästar. Internet erbjuder mängder med hästig kunskap och underhållning som tillexempel hästfilmer, hästartiklar, hästböcker och Clinics på Youtube. Vad passar bättre än att se på film och läsa böcker när det är mörkt och kallt ute?

 

Gör ett inspirations och pepp-collage. Vad inspirerar dig? Kanske är det fina bilder på drömhästar, ditt drömstall, din favorithäst, peppiga citat eller vintriga mysbilder? Hitta alla bilder som inspirerar dig, eller betyder något och klipp ihop dem till ett collage. Antingen så kan du skriva ut dem (har du inte egen skrivare brukar det finnas på bibliotek!) och klistra på dem på ett papper. Eller så använder du en app och gör collaget på telefonen så kan du ha det som bakgrund på telefonen. Huvudsaken att du ser alla dessa inspirerande bilder ofta.

 

Hitta en ny inomhus-hobby. Kanske kan du börja rita hästar, sy schabrak eller virka luvor. Eller varför inte prova på något helt annat som bowling, innebandy eller badminton? Det är kul att hitta en ny hobby att fylla upp den mörka tiden med.

 

Klä dig varmt. Till skolan, till stallet eller vart du än ska. Se till så att du har tillräckligt med kläder. Att frysa är ingen rolig känsla och kommer antagligen få dig på dåligt humör. Det kommer alltid att vara bättre att du har för mycket kläder eftersom du alltid kan ta av dig något om du blir för varm.

 

Unna dig. Att unna dig saker kan vara bra för att du ska bli på bättre humör och kan sätta en guldkant. Kanske kan du köpa lite godis även fast det inte är lördag, eller varför inte köpa den där tröjan som du har tittat på så länge? Se bara till att tanken inte går överstyr!

 

After-ride. Anordna en after-ride med stallet. Ni kan vara i stallet eller hemma hos någon och det går lätt om alla tar med något litet att äta. Kanske kan ni även komma på någon rolig aktivitet som tillexempel ett sällskapsspel eller en frågesport. Det är ett toppensätt att lära känna stallkompisarna bättre samtidigt som man förhoppningsvis får en mysig kväll.

 

Njut av snön när den finns. Även fast vintrarna kan kännas långa är det inte alltid som det finns snö, så se till att njuta av den när den finns. För det finns massor av roliga akriviteter att göra i snön. Du kan tillexempel bygga en snöhäst, ta en härlig snögalopp och styrketräna både dig själv och hästen genom att pulsa i snön.

 

Var positiv. Att inställningen gör mycket är inte bara något man säger. Om försöker vara positiv kommer livet också kännas enklare. Istället för att se på det som är dåligt kan du försöka se på det som är bra.

 

Var ute så mycket som möjligt i ljuset. Tyvärr går det inte att undvika att de flesta utav dygnets timmar är mörka på vintern, men det som går att göra något åt är att se till att vara ute när det är ljust. Passa på att gå ut på lunchrasten eller varför inte promenera hem från skolan istället för att ta bussen eller åka bil. Hitta sätt som gör att du kan vara ute så mycket som möjligt när det inte är mörkt ute.