Text: Sara Holmgren – Foto: Getty Images & Svensk Travsport/Anna Engström Frick

På Gotland har man ägnat sig åt russtrav i över hundra år. På 1950-talet spreds verksamheten till fastlandet, när kuskarna åkte dit med sina russ för att visa upp dem. Intresset för trav ökar hela tiden och många ungdomar tar licens och vill börja tävla.

Namn: Gotlandsruss
Ursprung: Gotland i Sverige
Mankhöjd: 115-130 cm, idealhöjd 123-126cm
Färg: Alla färger är tillåtna förutom blåögd gräddvit, skimmel, black och dorsalskäck (de vita fläckarna breder ut sig från ryggen/manken).

På Gotland har man ägnat sig åt russtrav i över hundra år. På 1950-talet spreds verksamheten till fastlandet, när kuskarna åkte dit med sina russ för att visa upp dem. Intresset för trav ökar hela tiden och många ungdomar tar licens och vill börja tävla.

Ursprung

Känner du till den stora svenska ön i Östersjön som heter Gotland? Här har russet funnits sedan urminnes tider. Det användes som vagnshäst, som lastdjur och till arbete på åkrarna, eftersom det är mycket tåligt och uthålligt. Under mitten av 1800-talet skulle russets stora betesmarker delas upp och markägarna ville ha bort russen. Antalet russ minskade och man var orolig för att rasen skulle utrotas. 1880 startade en godsägare ett ponnystuteri och till sina ston använde han en hingst som kom att betyda mycket för russaveln, Khediven. Han hade förmodligen en knabstruperstam och var den som tillförde russet den tigrerade färgen. En annan viktig hingst var Olle II – en fantastisk travare. Han var en korsning mellan en syrisk ponnyhingst och ett russto och var den mest anlitade avelshingsten för rasen. Därför finns han i många russ stamtavlor.

Under 1900-talet startades fler stuterier som födde upp russ och rasen kunde räddas tack vare några tappra uppfödare. Men i mitten av 1900-talet var inavel ett stort problem, då det bara fanns nio hingstar som användes i aveln. Att det fanns russuppfödning inte bara på Gotland, utan också i Slottskogen i Göteborg och på Skansen i Stockholm var därför bra. Man köpte in welshhingstar från utlandet för att använda i russaveln. På så sätt fick man in nytt blod.

Utseende

Russet har en bred panna, rak nosrygg och vaken blick. Bogen är lång och välliggande, bröstkorgen djup och manken är väl- utvecklad med ett bra sadelläge. Ryggen är stark och lagom lång. Benen är starka och de välformade hovarna har en bra kvalitet.

Visste du att...

… gotlandsrusset även kallas för skogsruss och skogsbagge förutom för russ?

… rasen är en av Europas äldsta hästraser?

… russet skyddas mot utrotning av staten?