När det är sommar och de flesta hästar är på sommarbetet är det bra att passa på att storstäda stallet. Det är ganska mycket jobb och det kan kännas jobbigt. Men det kommer vara värt det när allt är klart och man står i ett rent och fräscht stall. Här kommer massor av tips på hur du kan städa stallet och hur det kan bli riktigt roligt! 

Text: Eden Lev

Rengör boxarna

När man har hela stallet kan det vara svårt att veta var man ska börja, men boxarna är en bra början. Ta ut allt spån eller halm med en skyffel eller en grep. Om du har tillgång till en högtryckstvätt så kan du nu spola ur boxarna ordentligt. Annars så går det lika bra att skura boxarnas väggar med hjälp av en vattenfylld hink med grönsåpa och en skurborste. Passa även på att rengöra krubban och vattenkoppen eller hinken ordentligt. För att få golvet helt rent så kan du sopa upp resterna av spån och halm. När du är klar så kan du spola av grönsåpan med en slang, eller torka av den med en handduk eller en trasa. Sådär ja, nu är det bara att låta det torka ordentligt i någon dag innan man kan fylla på med alldeles rent spån eller halm.

Rengör ryktväskan

Ta ut alla borstar från ryktväskan och lägg upp dem på en rad. Börja med att tvätta rykthinken/väskan/lådan noggrant. Använd grönsåpa och en diskborste för att verkligen få den helt ren. Tvätta sedan borstarna en och en också dem med grönsåpa. Om du vill få bort håren från exempelvis en piggborste kan du använda en annan borste och gnugga dem mot varandra. Lägg sedan ut borstarna i solen och låt de torka ordentligt innan du använder dem igen.

Rensa

Gå igenom alla dina grejer och dela upp alla dina saker i följande högar:

  • Vill ha kvar! I den här högen lägger du allt som är helt, rent och du vill behålla.
  • Vill ha kvar med behöver tvättas! Lägg alla smutsiga täcken, schabrak och benskydd här.
  • Till försäljning! I denna hög lägger du allt som du inte vill ha, men som fortfarande kan användas av någon annan.
  • Till soporna! Det som är trasigt eller slitet kan du sälja, läs mer om hur du kan gå tillväga när du säljer saker längre ner.
Tvätta

Att tvätta hästsaker i en vanlig tvättmaskin kan vara riskfyllt, men fleecetäcken och schabrak brukar funka bra. Utetäcken ska helst inte tvättas så ofta eftersom att de kan förlora lite av sitt skydd då, men behövs de verkligen tvättas är det bäst att lämna in dem till någon kemtvätt. Om du ska tvätta dem själv kan du använda en borste för att få bort den intorkade leran och sedan bara spola av med en slang. Efter att ett utetäcke är tvättat kan det behöva impregneras och impregneringsprodukter hittar du i de flesta sport- och fritidsbutiker. Benskydden går bra att tvätta för hand, med en diskborste, grönsåpa och lite envishet går de flesta fläckar bort.

Sälj

Om det är fler i stallet som också rensat bland sina saker så kanske ni kan anordna en hästloppis! Det kan vara väldigt trevligt och samtidigt som du blir av med dina egna grejer kan du passa på att fynda av vad de andra rensat ut. Men det går också bra att sälja via nätet och då kan du börja med att fota det som du ska sälja. Det är viktigt att du ärlig när du beskriver vilket skick saken har och visar upp om det finns några hål eller liknande. Nu kan du lägga upp saker på Hästnet, köp och säljgrupper på Facebook eller blocket.

Organisera alla dina saker

När du har rensat, tvättat och sålt det du inte behöver kommer vi till den roliga biten. Nu är det dags att organisera allting. Se över den förvaringen du har nu och tänk efter om du kan förbättra något. Kanske kan du ha en klädstång där du hänger upp schabraken med hjälp av galgar med nypor. Eller så kanske du kan hänga upp krokar till betten så du ser dem bättre? Täcken och liknande kan förvaras i smarta förvaringsboxar. Det är även bra att skriva på lådan vad som finns i den, för då kommer du ha lätt att hitta det du letar efter när det behövs.

Se över stallapoteket

När olyckan är framme är det viktigt att vara förberedd. Se därför över ditt stallapotek och fyll på det som håller på att ta slut eller om något fattas.

Sopa eller spola

Har du en högtryckstvätt eller en ordentlig slang kan du spola stallet rent. Men annars så funkar det också att sopa hela stallet riktigt noggrant. När du är klar ska det ska inte gå att hitta ett enda höstrå på golvet i allt från stallgång till foderkammare och sadelkammare. Om gårdsplanen är asfalterad kan du sopa den också, annars kan du kratta den för att få bort rester av exempelvis hö!

Torka damm, tvätta fönster och ta bort spindelväv

Utrustad med en trasa och en vattenhink kan du göra underverk mot både damm och spindelväv. Torka av alla fönsterkarmar, hyllor, byråer, bord och så vidare. Nu ska här bli riktigt rent! När du är igång kan du också tvätta fönstren och för det behöver du en hink med vatten och grönsåpa, en handduk och en fönsterskrapa. Börja med att gnugga hela fönstret med en handduk som är doppad i hinken med grönsåpa och skrapa sedan av vattnet med hjälp av en fönsterskrapa.

Mocka ur vinterhagarna

Har ni vinterhagar och sommarhagar i erat stall? Passa då på att mocka ur vinterhagarna ordentligt om det fortfarande ligger kvar bajs från i vintras. När du redan håller på är det lika bra att också se över staketen. Står stolparna stadigt och är tråden hel? Det är bra om det är så lite växter, grenar, högt gräs eller buskar som rör tråden eftersom det kan ha en inverkan på elen.

Piffa upp stallet

När du står i ett helt rent stall, med alla saker organiserade så är känslan obeskrivlig. Då kan det också vara roligt att piffa upp stallet lite. För det behöver du inte mer än några fina blommor eller en tavla!

Tips för att göra städdagen rolig

Låter det här urtråkigt att städa stallet? Oroa dig inte, för här kommer tips på hur du gör det till världens roligaste grej!

  1. Bjud in med en eller några kompisar. Det är alltid roligt att vara flera när man städar och fixar, locka med godis som belöning så hjälper de dig säkert.
  2. Ha på musik! Varför inte göra städdagen till en dansfest? Gör piruetter när du sopar stallgången och sjung med.
  3. Gör det till en tävling. Utse en opartisk domare och se vem som kan få boxen absolut renast, eller vem som kan sopa stallgången snabbast och noggrannast!
  4. Ha en bra inställning! Tänk inte på det som en tråkig städdag i stallet, tänk på det som en rolig heldag i stallet. Inställningen är avgörande för hur roligt du kommer ha.
  5. Ha en grillkväll! Efter en heldag med jobb i stallet passar väl ingenting bättre än en riktigt god middag, det är ni väl förtjänta av!

 

Lycka till!