Text: Josefin Strang Foto: Getty Images

Är dina ben trötta efter ett segt pass med evigt skänklande, eller är dina armar slut efter att ha ridit ”med handbromsen i” på en het häst? Här kommer tips som gör lata eller pigga hästar mer lagom!

FÖRST OCH FRÄMST

Innan du försöker inverka på den lata eller pigga hästen är det viktigt att du har en bra grundsits och balans. Om du har en ostadig sits ger du blandade signaler till hästen: lite som om du säger ”ja nej nej hit nej dit rätt fel ja fel HALLÅ LYSSNA höger nej vänster fortare nej ja långsammare”. Gissa om hästen blir förvirrad! Träna din sits med en fyrbent läromästare och duktig ridlärare innan du försöker påverka den lata eller heta hästen

DEN LATA HÄSTEN

Därför blir hästen lat

Tänk på något tillfälle du själv känt dig lat. Kanske var det en matteuppgift du hade svårt för att förstå eller en dötråkig städning som din pappa tjatat om. Hästen känner sig lat av samma anledning som du! Hästen kanske är less på att ryttaren ger blandade och tjatiga signaler, eller så har hästen harvat dressyr i ridhuset flera dagar i sträck.

Se till att inte tjata

Alla ryttare har varit där: ett hopplöst segt ridpass av evigt skänklande och smackande. Ibland kämpar ryttaren till och med hårdare än hästen! Men det här gör hästen latare och mindre motiverad att röra sig över huvud taget. För hästen känns det som ett evigt tjatande, där ryttarens skänklar och spö fortsätter gnida fastän hästen rör på påkarna! Men då kanske du tänker ”men hallå, om jag inte skänklar så kommer ju den lata hästen stanna helt…”. Lösningen på tjatet är att göra hästen känsligare för hjälperna – vilket du gör genom att renodla hjälperna.

Gör ridningen rolig!

Ingen vill tråktrava på volt i ett mörkt ridhus dag efter dag. Om du har möjlighet att variera träningen och miljön för hästen – gör det! Till och med den lataste människan blir superpeppad när något spännande händer. Vad gillar den lata hästen du känner? Dressyr på utebanan, turridning i skogen med andra hästar, miljöträning, tömkörning, körning, bommar och hinder, eller besök på en annan ridklubb? Den lata hästen behöver korta pass, så den går in i stallet igen med gott humör och är positiv inför nästa ridpass.

Lär den lata hästen att gå fram själv genom övningen ”renodling”. Ryttaren ska inte behöva banka fram varje steg hos hästen, den ska ha egen framåtbjudning! 

Magiska tricket: renodla

Så vad i all världen menas med att ”renodla hjälperna”? Det är världens bästa övning för att ”fixa inställningarna” på hästen och göra den känslig och lydig för dina signaler! När du renodlar hjälperna ger du bara en enda signal åt gången, och ser till att hästen svarar kvickt på den. Så här gör du när du ”renodlar skänkeln”, vilket gör hästen alert och lydig för framåtdrivande hjälper. Förstärkningarna i steg 2, 3 och 4 ska gå snabbt, de tre stegen ska ta cirka tre-fyra sekunder! Du kan göra renodlingar mellan alla gångarter och som tempoväxlingar. Kom ihåg att inte använda tygeltag och skänkelhjälp samtidigt! Du kan till och med göra den här övningen redan när du leder in hästen på ridbanan, så den blir uppmärksam på dig.

Värm upp tillsammans!

Det är en bra vana att leda hästen några varv innan du sitter upp. Jogga gärna tillsammans! Både du och hästen blir lite varma i kroppen, du kan också se om hästen verkar frisk och normal. Testa att ”renodla hjälperna” även när du leder hästen, så den blir uppmärksam på dina signaler.

1. Gör halt vid en bokstav och ge efter på tygeln.
2. Nu är det dags att gå framåt – ge ett lätt skänkeltryck.
3. Svarar inte hästen? Smacka!
4. Fortfarande ingen reaktion? Skänkla så bestämt du kan.
5. Funkar inte det heller? Väck hästen med lätt spöhjälp bakom skänkeln.
6. Så fort hästen börjar röra sig framåt är det SUPERDUPERVIKTIGT att du släpper skänkeln helt, inte tar i tygeln, berömmer jättemycket och lämnar hästen ifred en liten stund!
7. Börja igen från steg 1. Chansen är stor att hästen går framåt för den lätta skänkeln. Om det inte funkar, upprepa stegen med förstärkningar igen.

SAMMANFATTNING

-Gör mer av det hästen tycker är roligt

-Variera miljön, träningen och övningar

-Träna korta pass, så hästen inte hinner tröttna

-Se till att din ridning och dina hjälper inte blir tjatiga

-Gör hästen känslig för dina hjälper med ”renodling”

-När hästen gör rätt – beröm massor!

-Rid övergångar, tempoväxlingar och mer raka spår

-Var själv peppad, glad och snabb med skänklarna

DEN PIGGA HÄSTEN

Därför är hästen pigg

Det finns många anledningar till att hästen är pigg! Den kan vara stressad och rädd, den kan ha myror i brallan, tycker det är superkul att vara i skogen, några hästar försöker ”springa ifrån” jobbiga övningar, andra hästar kan ha ont någonstans. Det är superviktigt att kolla att den heta hästen är helt frisk! Den heta hästen är en svårare utmaning för ryttaren. Du behöver bra kroppskontroll, balans och sits, samt en ängels tålamod!

Testa vad som funkar

Det finns inget magiskt trick som lugnar alla heta hästar. Vissa pigga hästar lugnar sig genom att göra tråkiga, enformiga uppgifter (som många varv på en volt). Andra pigga hästar funkar bättre när de får något att göra hela tiden (serpentiner, övergångar, bommar, tempoväxlingar, sidvärtsrörelser). Vissa heta hästar fungerar bättre om de får ”galoppera av sig” några varv på fyrkantsspåret – andra hästar kokar över av samma sak! Det är svårt att få allt att fungera första gången och ju mer du rider den pigga hästen, desto mer lär du dig hur just den hästen fungerar.

Den magiska eftergiften!

Eftergiften är det viktigaste i all ridning! Eftergift betyder att du släpper på trycket du ger. När du tar i tygeln och hästen stannar, då måste du släppa tygeltaget. Detta kallas eftergift och är ett litet slags beröm du ger till hästen när den lyssnat på dina hjälper. Om du glömmer eftergiften kommer hästen inte veta hur den gör rätt och sluta lyssna på dig.

Se till hästens övriga liv

Gör det lättare för den pigga hästen att göra rätt! Vissa hästar blir heta för att de inte får sina naturliga behov tillfredsställda. Hästen behöver många timmar i en stor hage med hästkompisar varje dag! Innan ridpasset kanske hästen vill lösgaloppera i ridhuset eller longeras för att bli av med överskottsenergin. Den superpigga hästen behöver inte kraftfoder: ett grovfoder med bra kvalitet och saltsten räcker.

Några viktiga regler

Det vanligaste misstaget är att bli hård i handen: att slita i tygeln och höja handen. Håll din hand låg och mjuk, var stark i ditt säte, rygg och mage! Det går inte att ”diskutera” med den heta, spända hästen. Precis som för oss människor är det svårt att lyssna när man är stressad! Försök vara en lugn, trygg och tydlig ledare. Använd volter, serpentinbågar och ridhusväggen för naturlig bromsning – om du startar en dragkamp med tygeln så kommer du förlora! Sänk dina krav på hästen, var nöjd med små förbättringar i hästens beteende. Räkna inte med att hästen kommer galoppera ett helt varv i ridhuset i lagom tempo, men ett halvt varv på volten i lugnt tempo är ett bra framsteg som förtjänar eftergift och beröm!

SAMMANFATTNING

-Kolla så att den heta hästen inte har ont någonstans

-Var följsam, lugn, konsekvent och ha jättemycket tålamod – bli inte arg på hästen! f Se till att hästen har en lång utevistelse, stor hage, hästkompisar och lämpligt foder

-Heta hästar funkar olika – testa dig fram för att se vad som lugnar hästen du rider

-Undvik dragkamp! Använd din röst, ridvägar och ridhusvägg som broms f Hitta något som lugnar hästen, som en skrittpaus eller stillastående på lång tygel

-Beröm hästen för små framsteg!

-Om hästen rusar i hoppning: korta din anridning, skritta mot hindret och kom fram i trav/galopp några meter från hindret

-Minska svårighetsgraden: om hästen sticker i hoppning, rid cavaletti tills ”gas och broms” funkar bättre

-Om hästen springer fort för att hålla balansen, styrketräna hästen med exempelvis klättring och longering