Text: Anna Norlin - Foto: Getty Images

Ett hästliv är nästan oändligt, det är egentligen ’bara’ tid och pengar som kan begränsa det. Om budgeten för att hålla på med hästar är begränsningen, ja då får du vara extra smart och hushålla med det du har. Här får du tips för hur du kan göra det!

Olika vägar

Att utveckla sitt hästintresse utan stor budget går alldeles utmärkt. Mycket kan inte köpas för pengar och det är det du med den lilla budgeten hela tiden ska ha i bakhuvudet. ’Shoppa loss’ är enklast i ett kortare perspektiv. Men din kärlek till hästar är livslång – eller hur? Så: var befinner du dig idag? Och vart vill du komma? Vägarna kan se lite olika ut.

TIPS 1: Ha en bra attityd! Visa att du vill bidra på ett positivt sätt i stallet. Och att inga uppgifter är för oviktiga för dig – att du vill utvecklas till en bra hästmänniska helt enkelt. Den som börjar med att sopa stallgången och skölja av bett, kan faktiskt rida i ett OS i framtiden – visa alltid ödmjukhet på din väg bland hästarna!

Vill du börja rida?

Att börja på ridskola är den bästa inledningen på ditt liv i sadeln. Du lär dig rida med hjälp av utbildad personal och på hästar som är anpassade för undervisningen. Du får mycket för pengarna, men en del ridskolor är ganska dyra och då är det inte självklart att alla har råd medterminsavgifterna. Ibland kan en mindre, privat, ridskola vara ett alternativ. Var alltid noga med att ta reda på om det bedrivs en seriös ridundervisning där och om hästarna passar för rena nybörjare och lite ovana ryttare.

Du kan också leta igenom ditt nätverk, det vill säga alla kontakter som du har. Vet du någon som håller på med hästar? En vanlig väg är att börja hjälpa till i ett stall och sedan få börja rida lite i utbyte. En del hästägare vill ha någon som sköter om hästen en eller flera dagar i veckan. Som tack kan skötaren ibland få gratislektioner på hästen.

Vill du rida mer än idag?

Då kan du bli medryttare och ha hästen som din egen vissa dagar i veckan. En del hästägare vill ha betalt, men det behöver inte alls vara så. Många säger att det är vanligare att man betalar i storstäderna. Hör dig för där du bor!

Jobba extra

Är du lite äldre kan du arbeta extra i stall, på ridskolor eller på ridläger. Lönen använder du sedan till att rida extra på ridskolan, att betala för en medryttarhäst eller när det behövs, skaffa någon ny utrustning. Många stall behöver hjälp. Du kan då få rida i utbyte. Hästar kräver skötsel alla dagar om året och därför är praktisk hjälp nästan alltid välkommen i ett stall. Se till att du lär dig av detta och att du är i en vänlig och omtänksam miljö där det finns respekt för både människor och hästar. Då kan du aldrig bli utnyttjad som gratis arbetskraft.

TIPS 2: Var nära för att lära! För många sker inträdet i hästvärlden stegvis och utan att det kostar någonting i början. Att bara få tillbringa tid med hästarna och se på nära håll hur personer med erfarenhet och kunskap hanterar olika situationer har betydelse för den som är ny i en stallmiljö.

Var rädd om utrustningen

Sköt om dina saker, så att de håller länge. Skaffa en vana att ta hand om din utrustning varje gång du har använt den. Borsta eller torka av regelbundet – och putsa när det behövs. Speciellt läder behöver tas om hand för att förbli helt och snyggt.

TIPS 3: Skaffa en egen mentor! Någon kunnig person som kan lära dig massor om hästhållning och ridning.

Var rädd om utrustningen

Dagens begagnatmarknad är stor, en följd av att många köper nytt hela tiden. Utnyttja detta! Allt du behöver finns förmodligen begagnat och som i nyskick. I en viss ålder växer du mycket, ibland nästan som över en natt! Dina ridkläder kan då snabbt bli för små. Sälj dem och köpa nya begagnade tills du vuxit klart om du är smart!

Sälj det du inte behöver

Skippa bra-att-ha-saker som bara tar plats och samlar damm. De kan innebära att du binder kapital (fin formulering, eller hur?). Sälj på hästloppis i stallet eller på ridskolan. Eller annonsera. Och använd pengarna till det du verkligen behöver.

Byt eller bytlåna

Testa utrustning etc. om du har möjlighet innan du köper ny. Då vet du att du verkligen lägger dina pengar på det allra viktigaste.

Du som redan har egen häst

När du är väldigt ung är det förmodligen dina föräldrar som betalar kostnaderna för din häst. Men det betyder inte att du inte behöver lära dig något om vad det innebär. Om ditt hästintresse fortsätter under ditt liv, ja då får du betala allt själv i framtiden. Därför är det smart att redan tidigt få en uppfattning om pengars värde i relation till en häst. Och vad du kan spara in på.

• Uppstallningen är ofta den stora utgiften. Undvik därför att betala för tjänster som aldrig används, till exempel fullskötsel eller isolerat ridhus (om du bara rider ut).

• Ta ut samma tränare. Om flera i stallet rider för samma tränare blir det ofta billigare att ta ut hen till stallet.

• Genom att fodra med analyserat hö, så du vet att det har ett bra näringsvärde, kan du undvika onödigt kraftfoder och/eller tillskott. De flesta hästar klarar sig dessutom bra på bara hö eller hösilage.

• Ha en medryttare som betalar en fast månadsavgift eller en som i utbyte hjälper dig att utbilda din häst. Hästens utbildning kan nämligen också vara en stor kostnad, o alla fall under en period.