Fördelarna med att arbeta hästen från marken är många. Det kan, precis som uppsuttet markarbete, ha en lösgörande effekt. Det är också ett utmärkt sätt att utveckla kommunikationen mellan häst och människa. Dessutom har du kanske inte alltid möjlighet att rida. Kanske har du gjort illa dig och fått ett par veckors ridförbud av doktorn. Kanske har hästen en skada som gör att den inte klarar av att bära en människa. Eller så kanske du bara vill hitta ett komplement till ridningen. Oavsett vilket, finns det många sätt att träna din häst från marken.

Text: Johanna Svenningsson

Longering

När du longerar hästen, rör den sig i en stor volt runt dig. Du kommunicerar med hästen med hjälp av longerlina, långpisk och din röst. Det är viktigt att du står i rätt position i förhållande till hästen. Du bör hela tiden ha hästen snett framför dig. Hästen, linan, du och pisken ska bilda en triangel. När du longerar bör du vara i ett ridhus eller i en paddock. Det är viktigt att hästen inte kan halka på underlaget. Helst bör du bara longera när du och hästen har möjlighet att vara ensamma i ridhuset eller paddocken. Om ni är flera som longerar samtidigt, kan det hända olyckor.

Du bör alltid longera hästen i träns. Tänk bara på att aldrig fästa longerlinan i endast en bettring. Då kan du göra hästen illa i munnen, eftersom trycket fördelas ojämnt. För att hästen ska arbeta i rätt form när du longerar den, kan du använda inspänningstyglar. Dessa fästs i en longergjord. Det är viktigt att inspänningstyglarna sitter rätt och att de är korrekt inspända. Be om hjälp om du känner dig osäker.

Tömkörning

Ett bra sätt att lära din unghäst vad olika signaler betyder, är att tömköra den. När du tömkör använder du ingen vagn, utan går bakom hästen. I stället för vanliga tyglar, använder du långa tömmar. Tömmarna löper från hästens bett, genom en särskild tömkörningsgjord, ut i din hand. Det är viktigt att hålla ett säkerhetsavstånd, så att du inte blir träffad om hästen sparkar bakut.

Det är inte bara hästar under utbildning som har nytta av tömkörning. Tömkörning är även ett bra sätt att få hästen att bygga muskler. Likaså är det ett sätt att lära hästen nya övningar.

Promenader

Att promenera sida vid sida med en hund, kan vara hur mysigt som helst. Faktum är att det går precis lika bra att ta en promenad med hästen! Att ta avsuttna promenader är ett vanligt sätt att sätta igång en häst som varit skadad. Det kan också vara ett sätt att träna ledarskap, eller att bara koppla av och umgås med sin häst.

Även när du går bredvid din häst, är det viktigt att du har kontroll. Använd gärna ett extra långt grimskaft, ett s.k. ledrep. Då är risken mindre att du tappar hästen, om den råkar skutta till. Ska du promenera med någon annans häst, rådgör med ägaren om vilken utrustning du bör använda.

När du promenerar med din häst, passa gärna på att gå förbi sådant som hästen tycker är lite läskigt. Ta en sväng förbi den hästätande brevlådan, eller låt hästen nosa på busken där monstren bor. Att promenera med din häst är ett jättebra sätt att miljöträna!

”Följa John”

Den här övningen går ut på att få hästen att följa efter dig, och göra precis det du gör. Om du stannar, ska hästen stanna. Om du gör en volt, ska hästen också göra en volt. ”Följa John” tränar inte bara hästens uppmärksamhet, det kan också vara riktigt roligt! Det är helt enkelt en lek som du kan leka tillsammans med din häst. Använd grimma och grimskaft, och kom ihåg att hela tiden gå framför hästen. Och du, glöm inte att stänga till ridhuset eller paddocken!

Läs mer:

”Stora boken om ridning” av Rosie Dickins och Gill Harvey.

”Körning” av Anders Eriksson

Svenska ridsportsförbundet: www.ridsport.se