Förknippar du ordet markarbete med att rida över bommar? Eller tänker du på att arbeta hästen från marken? Oavsett vilket så har du rätt. Markarbete kan nämligen betyda två saker!

Text Johanna Svenningsson

På många ridskolor är lektionsschemat indelat i tre olika delar: dressyr, hoppning och markarbete. Ofta ingår även teori och uteritter. På ridskolor är det mycket vanligt att markarbete innebär arbete till häst. Det uppsuttna markarbetet handlar till stor del om att få hästen lösgjord. Att hästen är lösgjord innebär att den använder sin kropp på rätt sätt. Lösgörande arbete är därför en slags gymnastik som hjälper till att lösa upp, och motverka, spänningar i hästens kropp.

Det uppsuttna markarbetet utgör också grunden för hoppningen. Man kan säga att det är ett sätt att förbereda hästen – och sig själv – för att hoppa. För ryttaren är uppsuttna markarbetsövningar ett sätt att öva på bl.a. sits, balans och följsamhet. Man kan också träna både sin egen och hästens avståndsbedömning.

Bommar

Att rida över bommar är en utmärkt markarbetsövning. Börja gärna med att skritta över enstaka bommar i båda varven. När både du och hästen är redo, kan du rida över bommarna i trav. Rid lätt över bommarna, eller stå i lätt sits. Det är också viktigt att ha blicken fäst framåt, så att du inte tappar balansen.

När du ska trava över en serie om flera bommar, är det viktigt att avståndet mellan bommarna an- passas efter hästens steglängd. Här måste man ta hänsyn till hästens storlek. Ett halvblod på 170 cm i mankhöjd tar exempelvis betydligt större steg än en ponny med en mankhöjd på 140 cm.

Cavaletti

Cavaletti är bommar som är lätt upphöjda. Att rida över cavaletti innebär att hästen måste lyfta benen högre. Som ryttare får du öva på att hålla balansen i lätt sits.

För att höja upp bommarna används vanligen cavalettikryss (hinderstöd i form av små kryss) eller s.k. ”sockerbitar” av plast. Sockerbitarna är fyrkantiga och ofta vita, därav namnet.

Ridskolor, och större privatstall, brukar ha ett stort utbud av hindermaterial. Om du däremot har din häst hemma, har du kanske inte samma möjligheter. Då kan du lägga bommarna på låga hinkar i stället. Eller varför inte bygga egna cavalettikryss i träslöjden?

Avståndstabell för travbommar

Stor häst – 1,10 – 1,30 m

D-ponny – 1,00 – 1,10 m

C-ponny – 0,90 – 1,00 m

B-ponny – 0,80 – 0,90 m

Om du använder upphöjda bommar bör avståndet minskas med minst 10 cm.

Källa: hastenochjag.se