Text: Anna Norlin • Foto: Getty Images

En ny värld öppnas när hästens rörelser rör dig framåt i skritt för allra första gången. För många händer det på ridskolan, där ryttare börjar sin utbildning på hästryggen.

Här får du massor av tips inför ridskolestarten!

Skolstarten är viktig för alla, men RIDSKOLESTARTEN är ännu viktigare för den som älskar hästar och vill lära sig att rida. Utvecklingen som ryttare pågår under hela livet för den som vill och aldrig får nog av hästlivet. Och det är just det som är det härliga med hästar, att ingen kan bli fullärd – varken i sadeln eller på marken

Ridskolan

En ridskola är helt enkelt ett företag som lär ut ridning på egna hästar och ponnyer. Vi har mer än 450 olika i landet. De flesta ridskolor drivs av klubbar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet. De har ofta hemsidor där de presenterar sig själva med information om hästar, personal och vilken typ av lektioner de håller. Satsa på ridlärarledda lektioner på en seriös ridskola där både personal och hästar är utbildade på ett bra sätt.

Vad kostar det?

Lektionspriset varierar beroende på var i landet du bor och dyrast är det i storstadsregionerna. Men du får en hel del för pengarna eftersom det är mycket som ingår i priset. Du får rida på en häst som kostar och ska skötas om varje dag, året runt. I hästvärlden är det alltid vardag, något som du förmodligen med tiden kommer att uppskatta väldigt mycket. Livet i stallet kommer att ge dig många timmar av lugn, gemenskap och mening.

Vilken utrustning behöver du?

Ridhjälmen är alltid allra viktigast när du rider. Ridskolorna lånar ut hjälmar ifall du inte har hunnit att köpa en egen, annars är hjälmen den utrustning som du ska köpa först. Den ska vara CE-märkt, vilket betyder att den är godkänd. Passformen är viktig och du ska alltid ha hakbandet knäppt. En ridhjälm kan behöva bytas ifall du har slagit i den, antingen när du ramlat av eller på något annat sätt.

Säkerhetsväst (också CE-märkt) och handskar är andra delar av ryttarens utrustning som också skyddar. De flesta ridskolor lånar ut säkerhetsvästar. Men hjälmen är viktigast i själva utrustningen när du börjar rida och sedan resten av ditt ryttarliv.

I början kan du rida i ett par bekväma byxor, till exempel jeans, om du inte vill köpa ett par ridbyxor. På fötterna har du antingen skor eller stövlar, men ridstövlar ger ett bättre stöd för skänkeln. Skorna måste ha klack, den hindrar att foten glider igenom stigbygeln och fastnar.

Tänk på!
Bortsett från hjälmen är kunskapen om hästen, och att hantera den säkert i alla lägen, det viktigaste. På ridskolan får du lära dig om hur hästen fungerar, kunskap som du kommer att ha både nytta och glädje av i fortsättningen.

TIPS!
Gör det bästa du kan från början, men var snäll mot dig själv eftersom det kanske kommer att gå lite upp och ner med ridningen. Allt du lär dig som ung sitter kvar i dig resten av livet. De som börjar rida i unga år på rätt sätt får en mycket bra grund att rida vidare på.

Det är okej att vara rädd i början eller ibland – men fastna inte i rädslans grepp. Våga prata med din ridlärare om det. Många är rädda i perioder. Och många vill inte erkänna det, vilket inte löser problemet.

Att börja på ridskola är en viktig ingång till ett livslångt intresse med vänner och välmående. Som ryttare öppnas så många möjligheter. Satsar du på att utbilda dig ordentligt ökar till exempel chansen att i framtiden få rida andras hästar. För många kan det nämligen dröja länge innan det blir dags att skaff a en alldeles egen häst. Underhåll därför din ridning, samla på dig så många ridtimmar du kan – under hela livet

Hur ofta?

De allra flesta börjar med att rida en lektion i veckan. I början kan det vara mycket som är nytt att hålla reda på, både i kroppen och knoppen. Du kanske också får lite träningsvärk eftersom ridning gör att du delvis börjar använda kroppen på ett annat sätt än vad du är van vid.

Vad är det för hästar?

De har olika åldrar, raser och bakgrund, mende är anpassade efter ridskoleverksamhet. De utbildas noggrant av personalen för att de ska fungera i undervisning av både nybörjare och mer erfarna ryttare.

Vad finns det för grupper?

Undervisningen sker på olika nivåer – och även i olika grenar. För en riktigt grön nybörjare kan det vara fullt tillräckligt att bara få sitta på en häst som rör sig framåt i skritt och att ha någon som leder. Ryttare på högre nivåer rider mer självständigt och i alla gångarter. Ridskolan ger alla en möjlighet att rida på sin nivå, det är det som är det fina.

Vilka möter du på ridskolan?

På ridskolan träffar du personalen, både i stallet och under lektionerna. Och så alla hästar och ponnyer förstås! Du möter också andra elever och kanske deras kompisar eller föräldrar. Var vänlig mot alla, hälsa och var hjälpsam

Tänk på!
Ridning är svårt och måste få ta tid. Mycket är upprepningar för att det sedan ska kunna komma automatiskt i ridningen. Stress, press och tvång vinner varken ryttare eller häst på. Ibland kanske nivån på gruppen verkar för låg för någon enskild elev, men det är inte bara nivån på det som lärs ut som avgör om en elev trivs och känner sig trygg i situationen, det är andra saker också, till exempel
kompisarna i gruppen. Mycket i vårt moderna samhälle ska gå snabbt, men det gäller inte i hästvärlden och framför allt inte under ridning och den inlärning som både häst och ryttare behöver få tid till. Ridning måste få ta tid! De framgångsrika ryttare vi ser i dag har alla det gemensamt att de har lagt ner massor av tid på ridningen, fast det spelar ingen roll om du vill tävla eller inte i framtiden, hästen struntar i vilket, den vill bara ha vårt tålamod