Text: Anna Sellberg • Bild: Getty Images

Den här gången är det Anna Sellberg som svarar på frågorna. Mejla dina frågor till: minhast@egmont.se.
Skriv ”Frågeronden” i ämnesraden!

Hej!

När växer man ur en B-ponny? Jag är ca 155 cm lång och väger ca 40 kg. Vissa säger att jag är för stor medan andra säger att jag kan fortsätta rida på en sådan.
Snälla svara! /Elvira

Hej!
En B-ponny kan vara allt mellan 107,1 cm och 130 cm. Det betyder att det finns både B-ponnyer som du är för stor för – och andra som du kan rida utan problem.

En B-ponny som är mellan 125-130 centimeter, har knappast några problem att bära varken din vikt eller längd. De ryttare som tävlar monté (trav sittande på hästen) med gotlandsruss får faktiskt väga upp till 20 kilo (!) mer än du gör nu. Det som är svårast är ofta att man börjar känna sig för lång när man rider en liten ponny. Om du rider en ung häst utan så bra egen balans, så kommer du att känna det tydligt.

Så rid på du – jag tror att du själv kommer att känna när du börjar bli för lång för din ponny! Och för tung är du inte på många kilon än.

Hälsningar Anna

PS. Om du fortfarande känner dig osäker, så be din ridlärare om ett råd! DS.

 

Hej Min Häst!

Jag har aldrig tävlat förut. Jag är ganska rädd att ramla av, glömma banan och så vidare, så jag undrar hur man ska göra om man är rädd för det? //MVH Ingrid

Hej!
Till att börja med: du måste inte tävla! Även om alla dina kompisar tävlar, och de tjatar på dig om det, så säg nej. Du tänker minsann inte tävla förrän du känner att du vill det! Så det så!

Innan du är klar för att tävla ska du känna dig trygg och säker i sadeln. Då är risken inte större att ramla av på en tävling, än på vilken ridlektion som helst.

Tänk också på att om du ska hoppa 30 cm höga hinder på tävlingen, bör du ha tränat på hinder som är 40-50 centimeter innan du anmäler dig. Tävlingen ska kännas lättare än det du brukar göra i vanliga fall.

På många ridskolor har man speciella tävlingar för lektionsryttare.

Före starten går du banan tillsammans med en ridlärare, och lär dig i vilken ordning hindren ska hoppas. Alla hinder är märkta med en stor siffra som är lätt att se. Om du rider fel, är det bara att göra en liten volt och rida tillbaka. Hoppar du fel hinder, kan du ofta få en ny chans att ta rätt hinder. En träningstävling är ju till för att du ska lära dig! Be också att få en extra snäll och trygg häst, som kan visa dig hur det ska gå till.

Och kom ihåg att alla har varit nybörjare en gång – även toppryttare som Malin Baryard och Peder Fredricsson!

Hälsningar Anna

Hej!

Jag och min familj funderar på att hyra en häst från ett ställe jag var på i somras. Jag undrar vad du tycker man behöver till en häst?! Det man får med hästen är sadel, träns, en grimma och schabrak.

//Stina

Hej!
Det du framförallt behöver är saker så du kan sköta om hästen: några olika borstar, en hovkrats, och en ryktpåse eller hink. Hink, svamp och en svettskrapa är bra att ha om du behöver tvätta hästen, liksom ett extra grimskaft.

Alla stall har olika krav på vad hästen ska ha för utrustning i stallet. I de flesta privata stall har hästarna tre foderpåsar – en var till morgon, middag och kväll. Foderpåsar finns att köpa på hästsportaffärer. Om du ska ge kraftfoder, behövs det extra hinkar till det.

En stor plasttunna med lock är viktigt om du ska förvara kraftfoder i stallet. Då kan inte hästen komma åt maten, om den tar sig ut ur boxen.

Ska hästen ha täcke på vintern, måste du skaffa det. Både täcke och schabrak finns att hitta begagnat på nätet. Kolla på din ridklubb om de har en anslagstavla för köp- och sälj, eller om det är hästloppis på gång framöver.

En liten sjukvårdslåda kan också komma till användning. Du behöver ha en termometer, så du kan kolla om hästen har feber. Koksaltlösning och bom- ull använder du för att tvätta rent små sår med. Salvor och annat behöver du i princip

aldrig ha hemma. Om hästen får någon större skada eller sjukdom måste du ändå kalla på veterinären och får då reda på vad du ska köpa för att kunna ta hand om din sjuka häst. Och just det – glöm inte plåster till dig själv!

Lycka till med din lånehäst/ Anna