Funderar du på att börja på ridskola? Kanske har du redan bestämt dig. Här får du veta allt om hur det funkar och vad du ska tänka på.

Text: Malin Eriksson • Foto: Fotolia

Hitta rätt ridskola

Besök gärna ridskolan innan du anmäler dig. Hälsa på hästarna och känn om du trivs i stal- let. Ofta blir ridskolan mycket mer än bara en plats där du rider lektion en gång i veckan. Du kanske vill bli skötare på någon häst och vara med på olika saker som ridskolan arrangerar.

Funkis-ryttare

Har du någon funktionsvariation så kan du självklart börja rida ändå. Du kan kanske behöva särskilda hjälpmedel och gå i en grupp särskilt anpassad för pararyttare. Det  nns på de  esta ridskolor. Kontakta ridskolan så kan de hjälpa dig att hitta det som passar dig bäst.

Vad behöver man?

Ridutrustning

Vissa saker är extra viktiga för att du ska vara säker i sadeln. Hjälm är ett måste, liksom stövlar med klack. Det är också bra att ha en säkerhetsväst.

Ofta kan man låna ridhjälm och väst på ridskolan. Kolla upp i god tid innan första lektionen vad som gäller på din.

Stövlar med klack brukar inte gå att låna. Det behöver du skaffa redan innan första lektionen. Klacken är viktig för att inte foten ska glida igenom stigbygeln så att du fastnar i den. Man kan också rida i skor med klack och shortchaps.

Ridkläder

Kanske vill du och dina föräldrar att du rider några lektioner innan ni kö- per riktiga ridkläder. Vanliga byxor fungerar bra att rida i, om de har lite stretch. Några saker som är bra att tänka på: Tröjan eller jackan ska inte vara för stor och bylsig eftersom ridläraren ska kunna se hur du sitter med överkroppen. Och ha ingen löst hängande halsduk eller annat som flaxar och kan skrämma hästarna.

När du ridit ett tag och känner att detta vill du fortsätta med är det kanske dags att köpa ”riktiga” ridkläder. Ett tips för att det inte ska bli för dyrt är att köpa second hand. Lägg ut en annons på en köp-och-sälj-sida – ofta har ridskolor egna sådana grupper på Facebook.

Inför första lektionen

Första lektionen på ridskolan är förstås en stor händelse. Det pirrar i magen och tankarna snurrar i huvudet. Hur kommer det gå? Kommer du få en snäll häst? Kommer det vara läskigt? Men ta det lugnt. Ridläraren är proffs på att hjälpa nya ryttare. Är du väldigt nervös kan det vara bra att berätta det för ridläraren innan så att hon eller han kan stötta dig lite extra.

Åk till ridskolan i god tid innan lektionen. Gå runt och hälsa på hästarna. Kanske kan du till få hjälp med att rykta en häst. Det finns några viktiga regler som gäller i alla stall. Man får inte springa för då kan man skrämma hästarna. Och man får inte skrika eller vara högljudd, stallet är hästarnas hem och det är viktigt att de har de lugnt och tryggt där. Kolla med ridläraren vilka andra regler som gäller för just din ridskola.

En del ridskolor har bara teori den första lektionen. Det kan vara bra med en sådan mjukstart. Fråga redan när du anmäler dig, så att du vet vad som gäller.

Första ridlektionen

Innan lektionen får du veta vilken häst du ska rida. Är du nybörjare behöver du ha en ledare, antingen  finns det på ridskolan, eller så är det den vuxna som följer med dig som leder.

När lektionen börjar leder man in hästarna i ridhuset och ställer upp på en rad efter medellinjen. Innan man sitter upp ser man efter om man behöver dra åt sadelgjorden några hål och får hjälp att ställa in stiglädren.

När alla suttit upp kommer ridläraren säga till er hur ni ska rida. Slappna bara av och följ med i hästens rörelser och lyssna noga på vad ridläraren säger, så går det bra.

Efter ridlektionen

På slutet av lektionen stannar ni hästarna på medellinjen igen. Det är dags att sitta av! Kom ihåg att tacka hästen. Den har burit dig hela lektionen och är värd både en och två klappar.

Ridläraren kommer tala om ifall hästen du ridit ska gå en lektion till eller tas in i stallet. Ska den tas in i stallet kan du hjälpa till att sadla av och rykta. Det är ett roligt tillfälle att lära sig mer och att få umgås med hästen lite längre.

Ge inte upp

Du har ridit din första ridlektion! Kanske är du glad som en sol och kan knappt vänta till nästa lektion. Men det kan hända att du tvärtom känner dig platt som en pannkaka. Kanske tänker du att du aldrig kommer lära dig rida. Tänk då på det gamla kloka ordspråket: ”All vår början bliver svår, bättre går det år från år”. Det är verkligen sant när det gäller ridning.

När man börjar rida är det så mycket man ska lära sig på en gång. Man ska sitta rätt, man ska hitta balans, man ska lära sig att få hästen att gå framåt och stanna och att styra den. Om det känns omöjligt, så bli inte ledsen. Fortsätt öva, och snart kommer dagen då du märker hur din kropp lärt sig och du och hästen dansar fram. Lyckan då är värt all kamp!

Bra att tänka på när du väljer:

‧ Ridläraren är viktig. Den bör ha gått en riktig ridlärarutbildning

‧ Har de hästar i rätt storlek? Om du inte är så lång kan det vara bra att hitta en ridskola med mindre ponnyer. Visst går det att lära sig rida även på stora hästar, men det är mycket enklare och kan kännas tryggare att rida på en mindre ponny.

Tips från en ridlärare!

Karin Sellergren är ridlärare på Bulycke Ryttarförening. Här är hennes bästa tips:

Umgås med hästarna! Du behöver lära dig hästarnas språk, de kan ju inte tala utan har andra sätt att kommunicera. Försök vara med på andra aktiviteter än ridning på ridskolan så att du lär dig om skötsel och hantering av hästarna också.

Prata med din ridlärare! Berätta vad du tycker är svårt eller läskigt. Och vad du tycker är roligt. Då lär din ridlärare känna dig och får lättare att hjälpa dig och att hitta rätt häst. Nästan alla ryttare blir rädda någon gång och då är det viktigt att ridläraren får veta det så att den kan hjälpa dig att känna dig trygg igen.

Rid olika hästar! En skicklig ryttare ska kunna anpassa sin ridning till hästen man sitter på och det lär du dig genom att rida olika hästar.