Hon är inte riktigt vilken hoppryttare som helst. Hennes superärliga berättelser har gett henne 40 000 hästtokiga följare på Instagram, 30 000 följare på YouTube och en webbserie (Älska hästar) i SVT. Här berättar Jennifer Bratt om sina följare, framtiden och foten som blev mosad under ett ton tinker… 

Text: Josefin Strang – Foto: Privat

Namn: Jennifer Bratt

Född: 10 juni 2002

Stjärntecken: Tvilling

Familj: Mamma, pappa, hund, Nalle och Morran.

Bor: Gård utanför Stockholm.

Meriter: SM-guld i inverkansridning, fjärdeplacering på SM, vinst i Gina Tricot Grand Prix, felfria MSV A på C- och D-ponny.

Minne av Min Häst: ”Oj, ja gud ja, jag har prenumererat under hela uppväxten, jag älskar Min Häst! Jag kommer faktiskt ihåg att jag lovade mig själv att en dag vara med i tidningen på något sätt. Kanske skicka in en teckning eller så.”

Detta visste du inte om Jennifer:

”Jag har väldigt lätt för matte!”

Hej Jennifer! Hur  fick du så många följare egentligen?

– Jag har fått frågan förut, jag har funderat på det, men kommer verkligen inte på vad det kan vara! Kanske att jag är väldigt ärlig? Jag började med sociala medier redan 2014 när jag red B-ponny, och oavsett om det gick bra eller dåligt på tävling berättade jag hur det gick. Min Instagram fortsatte byggas på med följare, till slut hade jag en hel del och då valde jag att starta YouTube-kanalen under 2016.

Vad är det bästa och sämsta med att ha många följare?

– Jag får så himla mycket kärlek! Även om det går dåligt för mig tycker de ändå att jag är världens bästa, uppmuntrar mig att kämpa på och säger att jag vinner nästa gång. Egentligen är det inte så många nackdelar: visst, jag har många ögon på mig, men jag brukar inte göra dumma grejer… Ibland får jag några småkommentarer om hur folk tycker jag borde göra med mina hästar. Men jag får egentligen inget hat. Istället har jag fått så himla fina möjligheter, jag är jättetacksam över mina fantastiska sponsorer som jag fått eftersom jag är en influencer. Ugh, jag har svårt att kalla mig själv för influencer, men enligt omgivningen är jag en. Hehe.

Vad är det finaste följarna gjort, tycker du?

– När jag sålde Fideli som jag utbildat själv blev många ledsna. De förstod mig och led med mig, det blev sorg på min Instagram i några dagar. Så himla fint!

Vloggen med flest visningar handlar faktiskt inte om hästar – din slime-video har över 88 000 visningar! Hur blev det så?

– Haha, det undrar jag också! Följarna hade längtat efter en slime-video. Det var en så himla stor trend ett tag, så det var nog andra än bara hästmänniskor som hittade in till min kanal.

Berätta om något kul som hänt ”behind the scenes” under en inspelning!

– Under EM i Göteborg skulle jag och Carl Hedin frisera tinkern Harley för Älska Hästar. Jag sitter på huk intill ett framben och flätar hovskägget. Carl sätter då en partyhatt på Harley vilket han inte var så förtjust i, så Harley hoppar till och landar på min stackars fot. Han väger ett ton så foten var blå och svullen ganska länge… Det gjorde ont, men nu skrattar jag åt det. Rolig händelse ändå!

Finns det någon ridsport du fortsatt med efter avsnitten Bratt byter gren?

– Mounted games* var väldigt roligt, det testar jag gärna igen!

Berätta om något pinsamt som hänt!

– Den här frågan får jag ibland! Om något händer tänker jag ”jaja, det var ju roligt” och skrattar åt det, men jag skäms väldigt sällan. Jag har glömt både banan och kavajen på tävling, men tycker inte det var pinsamt, jag rycker på axlarna och tänker ”oj, så kan det gå”.

Vilka följer du i sociala medier?

– Jag blir otroligt inspirerad av de stora ryttarna på världsnivå. Jag följer mest hästmänniskor och riktigt stora YouTubers. Jag tycker det är superintressant med ”behind the scenes” från stallet där man får se hur ryttarnas gårdar ser ut.

Under 2018 går du ut nian, vad kommer hända sen?

– Det lutar mot ett idrottsgymnasium där jag kan få lite av ett specialschema. Det är annars svårt att hinna med skolan, satsa på ridsport och ha en YouTube-kanal. Nu när Cloe är såld har jag bara Nalle och Morran. Förhoppningsvis kan jag tävla utomlands i höst, det vore jättekul! Utomlands är det ofta väldigt häftiga tävlingsplatser där standarden är väldigt ”top notch”, jag älskar Drammen i Norge! Jag vill etablera mig mer på storhäst och komma upp i klasserna. Mitt nästa mål är att starta 1,40.

Vilket är ditt bästa hästtips till läsarna?

– Det är jätteviktigt att lyssna på andra och våga ta hjälp. Du kommer att utvecklas väldigt mycket av att lyssna på din tränare! Min tränare som jag har nu, Helena Schiller, har varit med sedan jag var åtta år. Det är också jätteviktigt att titta på andra. Titta på världscupen, hur gör de, varför gör de så? Du kanske ser en intressant detalj som någon ryttare gör, som du också kan testa och se om det funkar för dig.

Vilket är ditt bästa tips till någon som vill få en stor följarskara?

– Både på Instagram och YouTube är det viktigt att hålla en bra kvalitet, undvik suddiga bilder och dåligt ljud! Det enda tipset jag kan komma på om ridsport är att vara ärlig. Visa när det går bra eller dåligt, berätta varför det hände. Ridsporten har mycket medgångar och motgångar för alla, du behöver inte dölja att det inte är perfekt hela tiden.