Text: Anna Nygren

Ska hästar verkligen hoppa?

När man tänker på hur tung en häst kan vara, är det då så rimligt att man hoppar med den på 1,50 meter höga hinder? Det måste bli en otrolig belastning på hästens framben när den landar från en så hög höjd?

///Undrande

Anna svarar:

Fyra gånger hästens vikt

Ja, det är sant att belastningen blir väldigt hög när hästen landar efter ett högt hinder. Man kan räkna med att belastningen blir fyra gånger hästens vikt, och om man plötsligt skulle börja hoppa 150 centimeter höga hinder med vilken häst som helst skulle den säkerligen bli skadad. Men de hästar som tävlar på så hög nivå är avlade för det och tränade för det ända sedan de var unghästar.

Väl genomtänkt plan

All levande vävnad i kroppen svarar på belastning och blir starkare allt eftersom man utsätter den för belastning, men man måste öka gradvis och enligt en väl genomtänkt plan så att man inte går för fort fram. Hästar har stor kapacitet på hjärta och lungor och det är lätt att träna upp konditionen på en häst. Däremot tar det längre tid att träna upp styrka och hållfasthet i senor och leder och om man slarvar med det, för att man har en talangfull häst, och går för snabbt upp i klasserna, är det stor risk att hästen blir skadad.

Man måste vara noggrann och alltid känna igenom hästens ben före och efter träningspassen. Värmeökning, svullnader och gallor (vätskefyllnad i senskidorna) är tecken på att hästen är ansträngd i benen och då måste man backa i träningen tills det gått över.

Variera träningen

Det är viktigt att man varierar träningen enligt ett genomtänkt schema och att man tränar på varierande underlag. Skritt och lugn, balanserad trav på asfalt stärker lederna medan ridning på ett mjukt och djupt underlag kan överbelasta senorna.

Hästen måste gilla hoppning

Att hästar som noggrant har tränats upp till att hoppa svår klass sedan kan göra det framgångsrikt upp till 18 års ålder visar att det går anpassa en häst till att hoppa så höga hinder utan att den tar skada av det. Hästar som kommit upp på den nivån behöver inte hoppas högt mellan träningarna. Sedan är det inte heller alla hästar som kan nå den nivån. För att bli en bra hopphäst måste hästen tycka att det är roligt att hoppa och att arbeta. Har den inte viljan är det ingen idé att lägga ner så många års arbete på den. Då är det bättre att den får göra något annat, som den kanske passar bättre för och trivs med.