Majoriteten av alla ryttare börjar rida på en ridskola och där kan det ibland väckas intresse för att börja tävla.
På många ridklubbar arrangeras det klubbtävlingar där man exempelvis kan låna en av ridskolehästarna för att tävla i hoppning eller dressyr. Men om man vill åka iväg med sin häst till en annan klubb och tävla så är reglerna lite annorlunda!
Här nämns några saker som man ska tänka på om man vill börja tävla ”på riktigt”!

 • Grönt kort
  Innan man får tävla så måste man gå en kurs och göra ett litet test för att få ett grönt kort.
 • Licens till ryttare och häst
  Efter det beställer man en licens till sig själv och eventuellt en till hästen/ponnyn man ska tävla. I många fall så sköter hästägaren eller ridskolan hästarnas licenser så att man själv inte behöver tänka på det. Licenser beställs på internet via Tävlingsdatabasen.
  I ryttarlicensen så anger man även vilken ridklubb man vill tävla för, spännande!
 • Klädsel och utrustning
  På tävling måste man tävla i ljusa eller helst vita ridbyxor tillsammans med en vit tröja med hög krage. Vill man inte använda kavaj så kan man ibland få tävla i en mörk tröja över den vita toppen, men det får man dubbelkolla innan man åker på tävlingen.
  Man måste även ha på sig en godkänd ridhjälm och använda säkerhetsväst om man är under 18 år!

Mer regler lär man sig när man går sin Grönt Kort kurs!
Att tävla är jättekul för både hästen och ryttaren för att man lär sig massor av att samarbeta tillsammans på en ny plats. Om man kan åka till en tävling tillsammans med några kompisar från sin egen klubb så blir det extra roligt, då kan man hjälpa och heja på varandra!