Text: GOoBi - Foto: Getty Images

Mugg kan vara en riktig pina både för hästen, som såklart kan få ont, men även för dig som försöker bli av med muggen.

Vad är mugg

Mugg är en infektion längst ned på hästens ben som förorsakas av bakterien dermatophilus congolensis. Bakterien finns naturligt i hästens miljö. På huden gör den ingen skada, utan det är först när den tränger ner i hästens översta hudlager som den gör skada. Oftast uppstår mugg i ett litet sår – vanligtvis i kotleden där hästen får en inflammation. Vissa hästar får lättare mugg än andra.

Hur ser det ut?

Det kan vara svårt att märka de första symptomen eftersom små sår inte syns i hästens päls och det krävs därför en grundlig genomgång av hästens ben för att hitta dem. Om hästen haft mugg förut är det bra att regelbundet undersöka den. På bilden högst upp i inlägget ser du hur skorporna kan se ut, och var inflammationen brukar sitta. Om sårskorporna sitter högre upp på skenbenet brukar det kallas rasp och är en följd av obehandlad mugg. Bilden längst ned visar en karled utan mugg.

OBS!

Ett allvarligt angrepp av mugg kan leda till blodförgiftning. En häst som har hud som vätskar och sårskorpor som spricker vid rörelse ska inte tränas! Ring till veterinären om du märker att din häst är svårt angripen.

Behandling

Du kan behandla mugg själv så länge hästen inte har ont, har feber, eller ett svullet ben – i dessa fall ska du ringa veterinär. Tvätta med mild oparfymerad tvål. Se till att skorporna löser upp sig när du tvättar så att du kommer åt bakterien som sitter under skorpan. Var noga med att skölja bort all tvål. Pilla inte bort skorpor som sitter hårt, utan försök lös upp dem med salicylsyrevaselin som får sitta på en stund under bandage. Torka ordentligt torrt! Redan efter 2-3 dagar brukar man se att skorporna är mindre. Om du ser att det blir värre – kontakta veterinär.

FÖREBYGG:
• Se till att översta lagret i boxen
alltid är torrt.
• Spola inte benen om det inte är nödvändigt, och torka dem efteråt.
• Gå igenom hästens ben varje dag, så upptäcker du problem i tid.
• Undvik alltför leriga hagar.
• Använd alltid rena ryktsaker och se till att din häst har egna.
• Kolla så att hästen får i sig de mineraler och vitaminer som den behöver – det ökar motståndskraften mot sjukdomar.