15-åriga hoppryttaren och Youtubern Jennifer Bratt har svarat på några utav era frågor!

Jennifers hästar:

Nalle

Valack f. 2005

146cm i mankhöjd

Tävlar MSVA/130

Nalle är väldigt busig men kan verka lite tråkig innan man lär känna honom.

 

Morran

Sto f. 2011

Någonstans mellan 165-170 i mankhöjd

Tävlar 120/125

Morran gillar att gräva stora hål.

 

Cloe

Sto f. 2008

148cm i mankhöjd

Tävlar LB/LA

Cloe är världens hungrigaste häst!

 

Hur länge har du ridit?

Jag har ridit sen jag var fem år, alltså har jag ridit i 10 år nu.

Började du rida på ridskola?

Japp! Red på en shettisridskola när jag var tre men det var bara skritt på fyrkantsspåret där så räknar väl inte det. Började på en ”riktig” ridskola när jag var fem och gick där i fyra år!

När fick du din första egna häst?

Jag fick min första egna häst när jag var nio. Det var en B-ponny som kallades för Ture! Han var lite busig så jag fick flyga några gånger. Dock hoppade han fantastiskt bra men tyvärr blev det en del stopp för oss inne på banan…

Hur många hästar har du ägt?

Jag har haft sex egna ponnysar + några som jag tävlat åt andra. Sedan har vi Morran också, så sju hästar har jag haft!

Vad har varit din största wow-känsla?

Jag har två svar där, det ena är att stå högst upp på en prispall på ett SM och höra nationalsången spelas. Det var en verkligen WOW! Det andra var då jag och Nalle gick felfritt i SM-finalen nu i somras efter en tuff vår med en hel del motgångar. Vi slutade på en fin 4:e plats!

När började du tävla utomlands? Varför gjorde du det?

Jag tävlade utomlands för första gången 2015 på Samson, en B-ponny jag hade otroligt mycket framgångar med. Anledningen att jag tävlar utomlands är för att det är större och mycket svårare. Sedan är det även en hel del viktiga tävlingar utomlands man kan behöva rida för att slå sig in i landslaget! Det ger även väldigt mycket rutin.

Vilken är den bästa hästen du någonsin haft/har?

Jag har/har haft tre hästar som sticker ut lite ur mängden. Först har vi Samson, B-ponnyn som gav mig enorma framgångar. Sedan har vi Fideli, en C-ponny jag utbildade själv från att stanna på bommar på marken till att hoppa över hinderstöden i MSVA. Sist har vi då Morran, min storhäst jag har just nu. Hon är endast 6-år gammal men visar redan att hon besitter galet mycket kapacitet!

Har du tävlat dressyr?

Nej, endast programridningar på ridskolan men ingen riktig!

Hur många gånger har du ramlat av?

Haha, massor… Det måste nog vara runt 100!

Vilken är den svåraste hästen du har haft?

Utan tvekan Nalle. Han är stark, men känslig. Han är het, men kräver mycket ben. Han är modig och kaxig, men fortfarande osäker. Han är så galet svår men när man kommer honom nära och förstår honom är han helt fantastiskt!

Har du någonsin tyckt att det är läskigt att hoppa?

Japp! Var livrädd för princip allt fram tills året jag skulle fylla 13. Nu förtiden är det däremot inte mycket som skrämmer mig!

Har du någon gång varit med om en ridolycka?

Ja, två gånger skulle jag säga att jag flugit av oh gjort mig ganska så illa. Den ena gången flög jag av och slog hade i väggen (ganska komiskt egentligen) och sedan så tappade jag minnet en gång när en häst smet förbi ett hinder så jag flög av och fick en ordentlig hjärnskakning.

Hur ska man tänka på träningen för att våga?

Jag gjorde så att jag tog mig själv i kragen och bara körde. Tänkte: Hur många håller inte på med denna sporten? Hur många är det inte som kan hoppa 90-100cm banor utan att blinka? Varför skulle inte jag kunna? Sedan är jag även en tävlingsmänniska, en envis sådan, så om jag bestämmer mig för något så SKA det bara bli så också. Och jag tyckte att det var jobbigt att hela tiden vara rädd så då bestämde jag mig för att inte längre vara det.

Har du någonsin tyckt att Fideli är läskig?

Ja, i början när jag hade henne var jag fortfarande rädd, men det släppte efter ca 6 månader och efter det har jag ALDRIG en känt mig osäker på henne. Trots att hon sparkade bakut, bockade och reste sig lite smått visste jag att hon aldrig skulle göra något för att få av mig eller för att vara elak.

Har du haft en pojkvän?

Nej, faktiskt inte! (Om man inte räknar dagis såklart, hihi) Har alltid haft hästarna och prioriterat dom framför en eventuell pojkvän.

Vilken sport hade du valt på om du inte fick hålla på med hästarna?

Friidrott! Tycker det verkar superkul och ville faktiskt gå på det ett tag, men det blev hästarna ändå. Handboll hade jag även kunnat tänka mig!’

Vad är det bästa med Morran?

Hennes personlighet. Hon är väldigt rolig och har alltid idéer då hon lätt blir rastlös.

Vad har du för mål med Morran?

Eftersom att hon bara är 6 år och jag endast ridit 125cm på henne är det lite svårt att sätta upp ett mål. Däremot tror jag på henne inför min Junior tid och att hon har kapacitet för 140-145, men om jag ska vara ärligt tror jag att hon kommer kunna gå ännu längre än så, kanske YR!

Hur länge ska du ha Cloe? Kommer du skaffa ny häst efter henne?

Vi har inget speciellt datum då Cloe ska tillbaka, jag får ha henne hur länge jag vill skulle jag nog säga! Om det blir en till häst efter Cloe vet jag inte, isåfall storhäst. Man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda!

Har du tänkt på att sälja Nalle?

Tankarna går fram och tillbaka skulle jag säga. Efter våren som inte var så framgångsrik tänkte jag att vi inte var någon bra match. För Nalle är en bra häst, otroligt bra, men tanken slog mig att vi kanske inte fungerade med varandra. Däremot har vi hittat varandra nu och börjar få riktigt fins resultat. Därav är han inte tillsalu nu!

Vad saknar du mest med Fideli?

Allt. Hela henne. Hon var mycket speciell och hade utbildat henne själv, kände henne utan och innan och visste precis vad som skulle hända vad jag än gjorde.

Vilken är din favoritgångart?

Skritt eller galopp!

Vilken av dina hästar är mest lik dig i din personlighet?

Om jag fick välja av alla jag haft så Fideli. Av de jag har nu är det nog Morran. Vi klickar väldigt bra och det gick fort för oss att lära känna varandra!

Vad är det högsta du hoppat barbacka på Nalle?

Aldrig ens ridit Nalle barbacka då han är så känslig. Tror faktiskt inte att det går!

Skulle du vilja rida All in?

Vet ej. Skulle vara rädd att göra något fel men med ordentliga instruktioner skulle jag nog kunna tänka mig det!

Hur högt har du tävlat?

Jag har tävlat upp till 130cm på ponny och 125cm på storhäst!

Hur känns det att vara känd? Hur är det i skolan?

Jag klassar mig inte som känd, kan nog inte riktigt förstå hur många det är som följer mig på sociala medier. Allt jag kan säga är att det är sjukt kul och ÄLSKAR att träffa mina vina följare! I skolan får jag ganska ofta kommentarer om youtube. Ibland sätter de på mina videos i klassrummet men inget jag direkt bryr mig om. Huvudsaken är att mina följare gillar det och blir glada! <3

Vilka bett har du till dina hästar?

Just nu går alla på olika bett. Nalle har ett tredelat äppelbett. Cloe har ett tredelat med en extra ring och Morran har ett Golden Wings!

Tips för att lyckas inom hoppningen?

Kör hårt, gå alltid på din magkänsla och det viktigaste, det måste vara kul för att man ska ha roligt!

Vilket gymnasium ska du gå på och planer efter?

Just nu ser det ut som att jag börjar med ett sabbatsår. Ska lägga all min tid på hästarna och sociala medier och satsa järnet på dom! Det är trots allt vad jag vill göra i framtiden och när jag nu har möjligheten känns det bäst att köra på!

 

Glöm bara inte att följa Jennifer på både Youtube och Instagram. Här(klick) hittar du Jennifers Youtubekanal och här(klick) hittar du hennes Instagram!