Vintern är en mysig och fin årstid, men den har sina nackdelar också. Kylan och mörkret är två av dessa lite sämre delarna med vintern, men kylan behöver inte vara ett problem om du klär dig rätt. Vintern blir roligare om du slipper frysa, så här kommer några tips på hur du kan klä dig rätt!

Det som är viktigast när man ska klä sig varmt är att utgå från två principer, lager på lager och att försöka hålla sig torr.

Det du bör börja med är ett underställ som har som uppgift att hålla dig varm och transportera bort fukten. Det är bäst med ett underställ av ull eller syntet, men inte bomull eftersom det torkar långsamt och du kommer börja frysa om du är blöt.

Nästa lager kan vara tillexempel en värmande fleecetröja och ett par ridbyxor. Ska man ut och rida i regn eller snö kan det vara bra att ha en ridkjol/ långa chaps eller en längre jacka för att undvika att bli blöt om benen.

Sedan är det bästa att ha en tunnare jacka eller en väst som kan ha när man mockar eller rider och ytterligare en varmare tjockjacka som man kan ha när man inte rör sig. Tillexempel om du sitter på läktaren eller sitter och fikar i en kall sadelkammare. Om man bara har en tjockjacka är risken stor att man blir väldigt svettig när man är aktiv och sedan väldigt kall efter. Det kan vara bra att ha ett extra ombyte liggandes i stallet, så man kan byta om ifall man skulle råka bli blöt.

På händerna är det bra att ha ett par varma vantar, det finns flera olika modeller på vinterridhandskar. På fötterna är det bäst att inte heller ha bomullsstrumpor, utan ull eller syntet är att föredra även här. Sedan är det bästa att ha ett par rejäla vinterskor som skyddar mot vatten och kyla.

Det är även jättebra att ha en tunnare mössa eller ett pannband som får plats under hjälmen, för att skydda öronen mot vind och kyla. Det finns också andra modeller på öronvärmare som är anpassade för att kunna bäras under hjälmen.