Text: Josefin Strang
När det finns en mjuk mule att gosa med är det lätt att glömma att vara noggrann med hästens hovar… Men utan hov, ingen häst! Experten Nina Eriksson berättar om vanliga hovsjukdomar, varför hästar egentligen har skor, hur det är att jobba som hovslagare och vad du kan göra för att ta hand om hästens hovar!
Hovslagaren är expert på hur hovarna och skon ska formas för att hästen ska må så bra som möjligt. Visste du att alla hästar behöver ett hovslagarbesök var 6-8:e vecka? Nina Eriksson skor mellan 60 och 80 hovar varje vecka!
– Hej Nina! Det är ganska ovanligt med kvinnliga hovslagare – berätta varför du ville bli hovslagare!
– När jag var yngre tävlade jag med islandshästar. Det är vanligt att man balanserar islandshästens gångarter med skoning och boots, så jag har alltid hållit på med hovar. Sen gick jag på hästgymnasium och var helt inställd på att bli ridlärare. I skolan lärde vi oss att slå fast tappskor, då väcktes intresset för hovar ännu mer! Eftersom jag har min bakgrund inom islandshästar så skor jag islandshästar för det mesta.
– Vilka fördelar och nackdelar finns med hovslagarjobbet?
– Fördelen är att jag får träffa hästar varje dag! Jag får bestämma över mina arbetstider och vara utomhus varje dag. Nackdelen är att jag inte kan ta semester som andra vuxna, under sommarens tävlingssäsong jobbar jag nästan dygnet runt! Det är också väldigt slitsamt för kroppen.
– Det verkar jättetungt att sko hästar! Vad kan vi göra för att ditt jobb ska bli lättare?
– Hästen ska vara ren och torr, den ska stå i en miljö med bra ljus där golvet är plant. Det får gärna vara dragfritt och helst ska inte hästar eller foderhinkar svischas fram och tillbaka. Många hästar blir lugnare om det står en hästkompis inne. Sen ska hästarna förstås vara uppfostrade!
– Vi vill såklart att hästen ska må bra från topp till tå – hur hittar vi en duktig hovslagare?
– Jag tycker aldrig det skadar att fråga vad hovslagaren har för utbildning, det är viktigare än att fråga vad det kostar! I det långa loppet tjänar du på att ha en duktig hovslagare. Men det finns också hovslagare som inte har utbildning men har lärt sig sko av duktiga läromästare, och har lååång erfarenhet. Om du kan, lär dig att titta på hantverket: hoven och skon ska se snygga och prydliga ut, utan vassa nitar eller kanter.
– Vilka vanliga fel hittar du i hovarna?
– Här i Göteborgsområdet är det väldigt blött och lerigt, därför är det ganska vanligt med hovröta. Under somrarna blir många hästar sjuka i fång, oftast på grund av rikligt gräs. Det här är hovsjukdomar som kan uppkomma även om man är väldigt mån om sin häst. Det man kan tänka på är att försöka låta hovarna torka upp ordentligt, samt att undvika övervikt hos hästen och snabba foderbyten.
– Vad kan Min Häst-läsarna göra för att ta hand om hästens hovar?
– Kratsa hovarna innan du rider! Lägg också handen på hoven och känn efter så hästen inte har någon extrem värme i hoven – en varm hov kan tyda på att hästen har ont i hoven. Om du gör det här ofta lär du känna vad som är normalt för varje häst. Kolla så att skorna sitter ordentligt och inte glappar. Om hästen rids med en glappande sko ökar risken för att hästen trampar av skon, då kan tåkappan hamna i hoven och göra hästen halt. Säg till en vuxen om du tror något kan vara fel!
– Hur skiljer sig en vildhästhov från våra hästar?
– Man har sett att vildhästars hovar snabbt anpassar sig och omformas om vildhästen byter miljö, till exempel från blöta sumpmarker till torra stäpper. Jag var på studiebesök i USA och fi ck då veta att mustangerna har samma typ av hovsjukdomar som våra hästar. Ridhästar har ofta skor fastspikade på hoven, som är ett slitskydd men kan också vara ett halkskydd på vintern, genom att man skruvar fast broddar. Skon kan också användas för att stötta en avvikande benställning – vissa hästar behöver till exempel mer stöd på insidan eller utsidan av hoven.
– Det har blivit vanligt att låta hästarna vara utan skor. Vilka hästar kan gå barfota?
– Om hästen sliter mer på hoven än vad hoven växer, så kommer hästen bli öm och behöver en sko. Men det är väldigt stor skillnad på ett stort tungt halvblod och en liten shetlandsponny som väger mindre och rids mindre. Det är större chans att den lilla shetlandsponnyn kan gå barfota. – Till sist, vilket är det det bästa hästtipset du kan ge? – Sätt alltid hästarna i första hand, och se till att njuta och ha kul i stallet!
FAKTA NINA ERIKSSON
Ålder: 31 år.
Bor: Lindome, strax söder om Göteborg.
Gör: Hovslagare sedan sju år tillbaka, Nina är väldigt utbildad: hon har ett gesällbrev och är godkänd hovslagare av Jordbruksverket. Hon har också en egen häst, islandshästen Romeo, som är en fem år gammal femgångare.
Om Min Häst: ”När jag var ung fi ck jag prenumerationer på Min Häst av mina föräldrar i födelsdagspresenter och julklappar. Jag gillade serierna, Mulle var min favorit. Jag har också haft en hel del brevvänner via Min Häst!”
Får hästen ont av att spikas i hoven? Nej, det gör inte ont när man slår i söm (som spikarna kallas). Precis som det inte gör ont för dig att klippa naglarna! Ibland händer det att en söm hamnar för djupt eller snett, så den kommer åt hovens inre mjuka delar. Det kallas sömstick, gör ont för hästen och kan ibland ge hovböld. Men sömstick är sällsynt.