Mäktigt på bild, men megafarligt i verkligheten. Hästen som stegrar kan råka skada både dig och sig själv! Därför är det superviktigt att veta vad man ska göra om hästen reser sig. Här får du veta varför hästen stegrar och vad du ska tänka på.
Text: Josefin Strang – Foto: Getty Images

Ett av hästens vapen

Precis som bakbenens hårda sparkar och tändernas hårda bett, så är stegring också ett av hästens sätt att försvara sig. Som du säkert vet är hästen ett flyktdjur, det gör att hästens helst väljer att springa ifrån faror och obehag. Men ibland funkar det inte. Kanske sitter hästen fast, är instängd i en liten box, eller så har kanske den sabeltandade tigern redan kastat sig på mustangen på prärien. Det är då hästen använder sina vapen: bett, sparkar och stegringar.

Därför stegrar hästen

Hästar är inte elaka. Att bråka och protestera är ofta enda sättet för hästen att berätta att den inte mår bra! Om hästen stegrar är det viktigt att försöka lista ut vad som stör hästen. Kanske har den en trasig tand som gör jätteont när ryttaren tar i tygeln? Kanske klämmer sadeln på ryggen, eller så nyps bettet inuti hästens mun? Ibland stegrar hästen för att den känner sig rädd, osäker och frustrerad. I mycket ovanliga fall kan hästen stegra för att den listat ut att den slipper undan jobb. Den hästen behöver hanteras och tränas av en van vuxen.

Ta hjälp av en vuxen

Tänk på säkerheten! Det är farligt att hantera och rida en häst som ofta stegrar. Det finns också risk att göra fel och förvärra problemet. Låt en vuxen hantera den stegrande hästen. Det krävs stor kunskap inom tajming, kroppskontroll, hästarnas beteenden och inlärningsmetoder. Den viktigaste regeln som ung hästälskare är alltså att försöka undvika stegrande hästar. Men ibland händer något oväntat – och plötsligt stegrar hästen. Då är det viktigt att veta vad man ska göra om oturen är framme.

Innan stegringen

Innan hästen stegrar brukar den ofta visa starka tecken på irritation. Svansen piskar, hästen kastar med huvudet, hästen kanske bockar och skruvar på sig. Hästen kan börja luta sin kroppsvikt mot bakbenen och låta framhovarna lätta från marken, innan den reser sig helt. Hästen är alltid starkare än människan, det går inte att ”hålla ner” en häst som vill stegra. Det bästa sättet att försöka stoppa en stegring är att få hästen att gå framåt.

Viktigt vid hantering

Att ha hjälm, handskar och grova skor ska vara lika självklart både i sadeln och stallet!

Det är också en bra vana att leda okända eller busiga hästar i extra långa grimskaft. En häst som stegrar vid hantering gör det ofta för att den känner sig trängd och stressad. Det kan till exempel kännas otryggt att lämna hästflocken, eller gå in i en trång transport.

Kliv undan från hästen som stegrar sig! Risken är att du blir träffad av framhovarna, att framhovarna landar på din fot eller att hästen tappar balansen och går omkull.

En viktig regel vid all hästträning är att ge hästen chansen att göra rätt. Gör det inte svårt för hästen! Om hästen reser sig för att den tycker det är obehagligt att gå framåt, kanske kan du locka hästen framåt med en annan hästkompis eller en bit godis? Kanske räcker det idag med att ni lyckas med en liten bit av uppgiften, och försöker nå målet en annan dag?

Kom också ihåg den magiska eftergiften. Det betyder att du släpper på trycket för att berätta för hästen att den gjort rätt. Grimskaftet ska vara sträckt när hästen vägrar gå framåt eller när den stegrar sig. Men så fort hästen gör rätt ska du sluta dra i grimskaftet!

Stegring under ridning

 Kommer du ihåg hur man stoppar en stegring? Just det, genom att få hästen att gå framåt! Försök få hästen att slappna av, sträcka huvudet framåt och nedåt, sen kan du sakta men säkert korta tyglarna och rida som vanligt. Att ha en trygg häst framför som draghjälp är ett bra knep. Om du misstänker att hästen är på gång att börja stegra, börja med att driv framåt och försöka styra bort från staket, ridhusväggar och andra saker. Det minskar risken att du skadar dig eller kläms fast om du råkar ramla av. När hästen stegrar sig är det viktigaste att minska risken för att hästen stegrar för högt, tappar balansen och slår runt. Därför är det superviktigt att inte dra hästen i munnen! Ryttaren ska istället luta sig framåt och lägga armarna runt hästens hals.

Lär inte hästen att stegra!

En stegrande ponny i solnedgången kanske ser coolt ut på Instagram. Men det är inte värt det. Låt oss berätta en historia: Molly vill lära lilla söta shettisen Sture att stegra, så varje gång han stegrar ger Molly beröm och en bit morot. Men Sture tycker morötter är himla mumsiga, och Molly har ju lärt honom att han får morötter om han stegrar. Gissa vem som kommer börja stegra utan att någon bett honom om det? Jo, Sture såklart! Det kan sluta i katastrof. Därför är det viktigt att bara duktiga, erfarna tricktränare sysslar med stegring på kommando.

Håll i dig!

Här på bilden nedan syns en ryttare som hamnat i bakvikt, tappat stigbygeln och håller hästen i munnen.
Risken är stor att hon ramlar av eller att hästen tappar balansen.

Märker du att en stegring är på gång? Använd inte hand och skänkel samtidigt, koncentrera dig på att driva hästen framåt! Om det går, styr bort från staket, väggar, hinder och annat. Du får inte dra hästen i munnen, risken är att hästen reser sig ännu högre då. Luta dig framåt i stegringen, lägg gärna armarna runt hästens hals. När hästen landat, håll tygeln slapp och driv hästen framåt. Försök få hästen att slappna av och sänka huvud och hals.

Om du har problem med en stegrande häst ska du be om hjälp från en hästkunnig vuxen eller duktig tränare.

6 saker att hålla i minnet

•  Tänk på att hästen stegrar sig för att den försvarar sig. Har den ont, är den stressad och rädd, eller förstår den inte vad du menar?

• Säkerhet är viktigast. Låt en hästvan vuxen hantera och rida den stegrande hästen. Var aldrig ensam med den stegrande hästen.

• Hjälm, säkerhetsväst, grova skor handskar är ett måste.

• Precis som du aldrig skulle lära hästen att bitas och sparkas, så ska du inte lära hästen att stegra sig.

• Människor är för svaga för att kunna ”hålla ner” en häst som vill stegra! Du motverkar en stegring genom att få hästen att gå framåt.

• Hjälp hästen att göra rätt! Genom att ge hästen lagom svåra utmaningar så minskar du risken att hästen stegrar sig.