Är du helt hästtokig och vill bara lära dig mer? Då kan det kännas hopplöst att bara rida en lektion i veckan. Med rätt knep kan du faktiskt bli en bättre ryttare – fast utan häst!
Foto: Fotolia/IBL, Text: Josefin Strang

Har du också tänkt ”om jag bara hade en egen häst”? Då hade du kunnat träna på att få bättre balans i nersittningen, fixa en supersnygg sits eller lära dig hur den perfekta halten ser ut… Men du behöver faktiskt inte sitta på hästryggen för att bli en ännu bättre ryttare. Allt du behöver är dig själv, en dator eller ett bibliotekskort!


Titta på ridning

Du kan lära dig massor genom att se andra rida. Börja med att titta på din egen ridning. Kanske brukar pappa eller syrran stå på läktaren under ridlektionen?
Be dem filma ridningen med mobilen! Du lär dig massor av att se vad du är duktig på och vad du behöver träna på.
Om du ser andrar ryttare kommer du också bli duktigare på att förstå hästar och ridning. Kanske har du tid att titta på ridlektionen precis efter din? Annars kan du göra en hästig helgutflykt till ett stall som anordnar träning eller tävling. Håll utkik på anslagstavlorna och på ridsportförbundets hemsida.


Bli balanserad

Låt oss börja med sitsen – när du sitter rätt i sadeln är det så mycket lättare att få hästen att göra som du vill. Den som inte har vuxit klart har oftast svårt med balans och styrka, men det här kan du träna upp utan häst.

När du växer flyttas din tyngdpunkt i kroppen. Du måste gång på gång lära dig hur du hittar balansen i sadeln. Det är jättebra att sitta på en pilatesboll och lyfta benen, stå på ett ben och gå balansgång, säger ridläraren och sitsexperten Mari Zetterqvist Blokhuis.

Minns du den ovana, vingliga ridkänslan som du får när höstterminen börjar efter sommarlovet? Det beror på att balansen snabbt försvinner, därför är det smart att träna balansen flera gånger i veckan.


Kom ihåg:

Det är viktigt att träna på riktigt! Att till exempel ha läst om longering och att sedan kunna longera en häst är inte samma sak. Berätta för din ridlärare om det finns något särskilt du vill testa på riktigt!


Smidig och stark

Det är viktigt att vara stark som ryttare. Det kan vara tungt att sadla en stor häst och svårt att spjärna emot om hästen försöker dra loss tyglarna ur händerna.
– För trodde man att barn inte skulle styrketräna. Men det är jättebra att bära vattenhinkar, göra lite armhävningar och stå som en stol mot väggen för att träna benstyrka, säger Mari.

Brukar du också känna att det liksom tar lite tid innan du kommit igång under ridlektionen – och vips så är passet över? Om du redan är uppvärmd behöver du inte ”slösa” lika mycket tid på att komma igång själv.
– Kanske kan du mocka eller sopa lite innan passet för att bli varm? Du kan också göra lite höga knälyft, småhoppa, pendla med armarna, rykta med rejäla tag och leda hästen ett extra varv innnan du sitter upp, säger Mari.

Det är också viktigt att stretcha efter passet, särskilt höftböjarna som sitter på höftens framsida. Då blir det lättare att komma djupt ner i sadeln. Forskning har visat att ryttare som inte stretchar kan vara jättestela redan vid 14 års ålder!


Bli en plugghäst!

Brukar du sucka när det är dags för teorilektionen? Tänk på att du kan lära dig massor om ridning genom att läsa teori. Du kan låna böcker och till exempel lära dig hur hästen ska förflytta hovarna i galopp. Du kan se hur proffsen rider på YouTube. Du kan bli stallets fångexpert genom att läsa på hemsida och forum. En hästmänniska blir ju aldrig fullärd.

Har du kanske en hästtokig bästis? Perfekt! Då kan ni göra egna teorilektioner. Läs samma bok, gör varsitt quiz och sedan gör ni ett läxförhör. Du och din bästis kan titta på ridfilmer och tillsammans diskutera vad ni ser. Fundera på vad ryttaren gör bra och vad ni hade gjort annorlunda. Sedan kan ni testa era nya kunskaper när det är dags för nästa ridlektion.


YouTube-tips!

Gå in på YouTube och skriv in ”Crafty Ponies! How to lead, groom & tack up!” för att få grundläggande tips om att göra iordning en ponny inför ridning.