Mounted Games, eller gymkhana som det hette förut, som är en form av stafettlekar till häst, är en gren inom ridsporten där man kan tävla i lag om fem ryttare, i par eller individuellt. Man tävlar med ponnyer, men ryttare i alla åldrar kan vara med – så länge man inte är för stor för att rida ponny. Det är en väldigt spännande och fartfylld sport som kräver snabbhet, kondition och smidighet hos både ponny och ryttare.

Text och foto: Sara Holmgren – Bilderna är från Gothenburg Horse Show och Royal Windsor Horse Show 2018.

Ekipaget ska klara olika svårigheter, till exempel ska ryttaren kunna hoppa av ponnyn i en kontrollerad fart, plocka upp en sak, hoppa upp igen och ge sig tillbaka för att växla med nästa ryttare på tur. Det finns 22 olika grenar man kan tävla i och det är 10-14 grenar i varje tävlingsomgång. Här ska vi titta på några.

Några regler

• Man får inte använda spö eller sporrar. Tyglar eller material från banan får inte användas för att driva på ponnyn.

• Om ett föremål tappas eller välts måste ryttaren direkt plocka upp eller ställa tillbaka.

• Sista ryttare i laget ska ha ett band om hjälmen så att domaren har koll.

• Alla grenar startas med startflagga. Först i mål med alla ryttare har vunnit. Ryttaren måste sitta grensle i sadeln över mållinjen, men fötterna behöver inte vara i stigbyglarna.

Mounted Games

I England, Tyskland, Frankrike och Italien är sporten stor med hundratals lag. I Danmark, Norge och Sverige är sporten på frammarsch. Anledningen är att det är enkelt att starta lag, rida par eller individuellt. Och som sagt, det är väldigt roligt.

 

MUGGFLYTT

På banan står fyra stolpar. På den första och tredje stolpen är en uppochnedvänd mugg placerad. Den första ryttaren flyttar muggen från den första stolpen till den andra, och därefter muggen på den tredje stolpen till den fjärde. Nästa ryttare flyttar tillbaka muggarna. Sedan gör de två sista ryttarna i laget om samma procedur.

SVÄRD

På banan står fyra stolpar med varsin svärdring fastsatt i toppen. Ryttarna plockar, med ett svärd, varsin ring från stolparna. När alla fyra ryttare ridit ska det sitta fyra ringar på svärdet. Om en ring faller till marken måste ryttaren plocka upp den med svärdet

BALLONGER

En bräda med ballonger ligger på banan. Ryttarna ska smälla ballongerna med en pinne, antingen genom att spetsa ballongerna eller genom att slå på dem.

FLAGGOR

På banan står två koner. I den ena står fyra flaggor. Den första ryttaren startar med en flagga i handen som ska placeras i den tomma konen. Sedan hämtar ryttaren en ny flagga på vägen tillbaka som lämnas över till nästa ryttare.

SKRÄP

En tunna står i mitten av banan. Ryttarna plockar varsitt skräp (en plast flaska) från marken med hjälp av en käpp. De petar i pinnen i askans öppning och lyfter askan. Skräpet läggs sedan i tunnan. Ryttarna får inte ta i skräpet med händerna, förutom om skräpet har råkat bli spetsat på pinnen och behöver lossas.

HINKAR

Sex hinkar står på rad på banan. Ryttarna ska leda sin ponny och gå på alla hinkarna.

PONNYPAR

Här ska ryttarna rida slalom två och två, samtidigt som de håller ett rep mellan sig.

LANSAR

En lansbräda på två stora koner står på banan. Ryttarna ska, med en lans, fälla måltavlorna på brädan. Varje ryttare får bara fälla en av måltavlorna.