Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images

Ibland blir hästen sprallig och busig, ibland blir hästen irriterad på ryttaren. Och då kan hästen bjuda på ett rejält bocksprång! Men hur ska man hantera det som ryttare? Här får du veta mer om varför hästen bockar och hur du ökar chanserna att sitta kvar i sadeln.

Du som älskar hästar och ridning kommer uppleva en bockande häst förr eller senare. Kanske har du redan varit med om ett rejält bocksprång? Hästen sänker huvudet, formar ryggen till en hög båge och skjuter ifrån marken med hovarna. Ibland lägger hästen till en bakutspark, skruvar kroppen eller gör en lång serie med flera bocksprång. Du som ryttare kommer kastas framåt och upp ur sadeln. Det är inte lätt att sitta kvar i sadeln under ett kraftfullt bocksprång!

Ett sätt att försvara sig

Så varför bockar hästen egentligen? Bocksprånget är ett av hästens sätt att försvara sig. Tänk dig att en hungrig puma gömt sig i ett träd eller på en klippa, kastar sig ner från sitt gömställe och landar på vildhästens rygg. När puman sänkt sina vassa klor och tänder i hästen har hästen bara en chans kvar – att lyckas bocka av puman och springa därifrån.

Som tur är slipper våra älskade hästar att försvara sig från hungriga pumor, men beteendet finns kvar! Hästen kan bocka när den blir frustrerad av obekväm utrustning eller en jobbig ryttare. Många hästar tycker också det är härligt och roligt att bocka när kroppen sprudlar av energi. Därför ser du ofta många busiga bocksprång när du släpper hästar i en stor hage!

"Tjurig häst"

Att hästen bockar är ofta ett tecken på att hästen är frustrerad på något sätt. Kanske vill den galoppera snabbare längs skogsstigen än du låter den, kanske är det otäckt att bli ensam kvar på ridbanan när hästkompisen går ut genom grinden. Det är också vanligt att spända unghästar ”kokar över” av alla nya intryck: hur en sadel och sadelgjord känns mot kroppen, ryttarens vikt och hjälper, kanske händer något läskigt i omgivningen. Då kan hästen explodera som en bomb och börja bocka.

Viktigt att tänka på

Det finns två superviktiga regler att följa när hästar är ”bråkiga”. Den första regeln är: tänk på säkerheten! Ryttaren som ännu inte lärt sig hantera vilda bocksprång riskerar att ramla av och skada sig, eller råka belöna hästen för bocksprången. Låt en erfaren ryttare rida den bockande hästen!

Den andra regeln är: lista ut VARFÖR hästen bockar. Det kan till exempel bero på att hästen inte mår bra, att utrustningen sitter obehagligt eller att ryttaren ger blandade signaler (som att dra i tygeln och banka med skänklarna samtidigt).

Hantera bocksprånget

Du får oftast en förvarning innan hästen börjar bocka. Hästen kan vara spänd, slänga eller dyka med huvudet, steppa i sidled, studsa lite eller försöka rusa iväg. Det kan kännas som att hästen växer under dig och samlar kraft för att explodera! Ju lägre hästen drar ner huvudet, desto mer kraftfullt blir bocksprånget. Om hästen dessutom får sakta ner lite, så får den mer kraft att skjuta sig uppåt i bocksprånget. Då blir det otroligt svårt att sitta kvar!

Det viktigaste är att se till att hålla upp hästens huvud med uppresande tygeltag! Du kan också lägga till skänklarna för att få hästen att röra sig framåt. Ett bocksprång kommer att skicka dig uppåt och framåt. Luta dig bakåt för att minska risken att ramla av. Sen måste du försöka slappna av och hänga med i hästens rörelser! En spänd ryttare tappar lätt balansen. Så fort bocksprånget är över, fortsätt direkt med det ni höll pả med innan hästen började bocka! Sakta inte ner till skritt, ge inte eftergift åt hästen, för det är som att berömma hästen för bocksprånget.

Minska risken

Det är vanligt att hästar bockar för att de är extra spralliga, till exempel efter en vintervila. Kanske har hagen varit hopplöst lerig eller knöligt frusen, så hästen inte kunnat springa av sig ordentligt? En bra idé är då att låta hästen lösgaloppera i ridhuset eller longeras innan ridningen, för att bli av med myrorna i brallan på ett säkert sätt. Redan under uppvärmningen ska du se till att hästen förstår och svarar för dina hjälper (kallas att renodla hjälper).

PS. Att råka ramla av en bockande häst är verkligen inget att skämmas för. Till och med världens bästa proffsryttare ramlar av när unghästar får fnatt!

 

Be om hjälp

Det är lätt hänt att hästen lär fel. Tänk dig att lilla Brunte tycker att ryttare har irriterande skänklar. Men en dag bockar han av sin ryttare och upptäcker att de obehagliga skänklarna försvinner helt, dessutom är han plötsligt fri att busa runt i ridhuset själv! Brunte kommer snart att bli känd som Bockande Brunte.

Det är farligt med hästar som lärt sig att de kan bocka av sin ryttare för att slippa jobba. Tänk på din säkerhet och undvik alla Bockande Brunte där ute! Brunte behöver istället ’ridas till’ av någon som är expert på att hjälpa problemhästar, så att han kan bli gamla vanliga Brunte igen.

Det är helt normalt att vara rädd för bångstyriga, bockande busponnyer. Prata med din ridlärare om hur du känner och be att få rida på en lugnare häst om du känner för det. Det är smartare att sakta men säkert bygga upp kunskap och mod på snälla läromästare.

Hur ser det ut när hästen bockar?