Text: Anna Sellberg – Bild: Getty Images

Den här gången är det Anna Sellberg som svarar på frågorna. Mejla dina frågor till: minhast@egmont.se. Skriv ”Frågeronden” i ämnesraden!

Hej!

Hej! Jag är 11 år och har ridit i 4-5 år på ridskola och skulle vilja utvecklas mer. Jag har nyligen börjat rida 2 gånger i veckan och mina föräldrar har inte råd att låta mig rida oftare. Hur ska jag göra för att utvecklas mer? Jag kan rida hos min moster ibland men inte varje vecka.

/Brita

Hej!
Det du kan göra är att hänga i stallet även de dagarna du inte rider lektion. Kanske behövs det extra ledare på nybörjarlektionerna, eller någon som hjälper de lite yngre i stallet att borsta, sadla och tränsa. Allt du gör i stallet hjälper dig att förstå hästar bättre, och det har du igen sedan när du rider. Du kan också engagera dig i ridskolans ung- domssektion, och hjälpa till att arrangera roliga saker, tävlingar och mycket annat När du inte är i stallet så håll igång med andra sporter – spring en runda, gå på dans, gymnastik eller ta en långpromenad med hunden. Att vara i bra form, gör dig till en bättre ryttare! Det finns också många bra faktaböcker om hästar. Låna på bibblan eller av din moster (som förmodligen har en massa roliga böcker stående i bokhyllan … ) eller leta på nätet efter fakta. Hälsningar Anna

Hej frågeronden!

Jag är medryttare på en irish cob. Hon är ca 1.45 i mankhöjd och riktigt stark och bestämd! När jag är på uteritt ibland och jag kommit halvvägs så stannar hon. Då hjälper det inte med skänkar, spö, att kompisarna går iväg och så vidare. Då slutar det alltid med att man får leda henne tills man ska tillbaka och det är inte så kul. Men när man väl ska tillbaka så brukar hon rusa där det är brett och då får man inte stopp på henne! Snälla hjälp mig med vad jag ska göra.

/MVH Elsa

 

Hej!
Irish cob räknas till kallbloden, och de är ju egentligen arbetshästar. De är starka och har mycket egen vilja, för man avlade alltid på dem som var bäst på att jobba. Den viktigaste är att träna lydnad hemma på ridbanan eller i en hage. Hästen måste förstå att hon ska gå dit du vill, i den fart du vill. För att göra det roligare kan du ställa ut koner, upp-och-nedvända hinkar, lägga ut bommar och så vidare. Bestäm sedan att ”där ska vi trava” eller ”vid den hinken gör vi halt”. När hon gör som du säger berömmer du massor.

Du kan träna henne både uppsuttet och från marken. När du leder henne ska hon gå bredvid dig, inte trängas eller försöka springa på dig. Om det är ett speciellt ställe där du vet att din häst brukar vända, så prova att trava förbi om det går. Korta tyglarna, driv på och visa tydligt att ”nu är det jag som bestämmer att vi ska gå här”. Beröm massor när hon gått förbi! Du kan också se till att ha med dig en vuxen person, eller hästens ägare, så du får hjälp att ta dig förbi stället ifråga några gånger.

Lycka till – du ska se att det ger sig så småningom!

Hej!

Vad ska man tänka på om man vill bygga stall?

//Frida

Hej Frida!
Det viktigaste med ett stall, är att det finns gott om plats inuti. Det ska vara högt i tak och finnas många fönster, så det blir ljust och luftigt. Boxarna måste också vara tillräckligt stora för att passa hästarna som ska bo där. En stor ridhäst behöver förstås mer plats än en shetlandsponny.

Säkerheten är jätteviktig. Det ska finnas galler så att hästarna inte kan skada sig om ett fönster går sönder. Dörrarna ska vara tillräckligt breda, och golvet får inte vara halt så att hästar och människor halkar.

Utanför stallet ska det nnas en gödselstack. Den ska ha en cementplatta underst, så att inte gödselvattnet rinner rakt ut i naturen. Man kan också lägga gödseln i en container som man byter när den är full.

Äldre stall har nästan alltid en skulle för hö och halm ovanpå stallet. I nyare byggnader har man ibland fodret i en lada bredvid stallet i stället.

De flesta som bygger ett nytt stall brukar anlita en firma som är specialister på just det. Då kan man berätta precis hur man vill ha stallet, och så bygger de som det ska vara, med rätt mått på allting. Lycka till!