Bild: Henrik Esgard

Text: Josefin Strang  

Carl Hedin är en stigande dressyrstjärna, Sveriges roligaste ryttare och otroligt populär på Instagram! Här berättar om hur han lyckats i sociala medier, sin tid som ridskoleryttare och hur du får en bättre relation med hästen.

FAKTA

Namn: Carl Hedin

Ålder: Fyller 28 år den 22 juni

Stjärntecken: Kräftan

Bor: Särö (söder om Göteborg).

Gör: Ryttare och influencer.

Familj: Mamma, pappa, två äldre systrar, en flickvän och hunden Iris.

Hästar: Har tio i stallet som han tränar, fyra av dem är hans egna: dressyrhästarna Lucas, Ville, Filip och shettisen Luna.

Meriter: Svensk mästare i lagdressyr 2017, vunnit flertalet unghästchampionat, tävlar upp till U25 internationell Grand Prix-dressyr.

Förebilder: ”Många, jag kan nämna exempelvis Carl Hester och Peder Fredricson!”

Framtiden: Drömmer om att ha en egen gård med hästar att träna, vill utvecklas som tävlingsryttare och hästmänniska.

Gör helst på fritiden: Promenerar i naturen med hunden Iris.

Dold talang: Kan sjunga med stängd mun.

Hej Carl! Vad gör du just nu?

– Jag sitter i bilen på väg till Jan Brink på Tullstorp i Skåne. Jag ska träna med två av mina hästar med en träningsgrupp för unga dressyrryttare som heter Plantskolan. En vanlig dag ringer klockan 07, oftast rider jag mellan 08 och 13, på eftermiddagen kanske jag rider någon mer häst, håller träning eller sitter på kontoret och organiserar saker, till exempel sociala medier.

Hur började du med ridning?

– Jag red på ridskola från sju till tolv års ålder. Som ridskoleryttare var jag väldigt dålig på att fokusera, jag pratade mest hela tiden! Jag var ganska orädd och gillade de lite knepiga ponnyerna som hade egen vilja. Men jag hade nog inte någon medfödd ryttartalang, det har jag fortfarande inte, haha! Jag var inte bland de duktiga ryttarna, men var mycket driven.

Nu är du professionell ryttare! Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?

– Det bästa är att få jobba med det absolut roligaste jag vet – djur! Jag tycker det är kul att gå till stallet varje dag. Nackdelen är att jag inte är så flexibel som vissa andra, jag kan inte plötsligt sticka iväg någonstans eftersom djuren hela tiden är beroende av mig.

Du har 159 000 följare på Instagram, hur lyckades du?

– En kombination av många saker! Jag delar med mig av min resa, jag tror många tycker det är kul att lära känna mig och mina hästar och följa med i både framgång och motgång. Jag tror det är viktigt att dela med sig av hela bilden, så det blir intressant och trovärdigt. Sen postar jag varje dag, varje vecka blir det ungefär 70 inlägg på Stories, och mellan fem och sju fasta poster i mitt fasta flöde. Hög bildkvalitet är också viktigt!

Bild: Emelie Häggblad

Vad är det bästa och sämsta med sociala medier?

– Det bästa med sociala medier i ridsporten är att man kan komma i kontakt med folk över hela världen! Om man inte är ute och tränar och tävlar jämt är det svårt att träffa nya människor i ridsporten. I sociala medier kan man se duktiga ryttares träning och hästhållning – det tror jag kan inspirera yngre ryttare att ta hand om hästen på ett bra sätt! Nackdelen är att ingen stoppar människor från att lägga ut vad som helst i sociala medier. En del material är olämpligt, många känner sig tuffare bakom en skärm och folk kan vara elaka mot varandra.

Har du någonsin ångrat något du lagt upp?

– Nej, inte direkt. Jag har tagit ner inlägg som inte blev bra, till exempel för att de kan misstolkas. När jag tittar tillbaka önskar jag att jag hade bättre kvalitet på grejerna i början, ibland känner jag ”hur tänkte jag där…”.

Vilken är den bästa häst du suttit på?

–  Oj… Alla hästar är bra på sitt sätt! Jag har fått rida en del framgångsrika hästar också, det känns alltid speciellt.

Du visar inte bara träning och tävling på Instagram, du lyfter ofta fram relationen du har med dina hästar och hundar. Berätta mer!

– Jag har alltid varit otroligt intresserad av djur och etologi, som är läran om djurs beteende. Det var en slump att jag började med hästar och att rida på ridskola. Bra för mig att det fanns en hel hästbransch, så jag kunde jobba med hästar också! Självklart är jag en tävlingsmänniska men jag tycker det är väldigt kul att träna hästar, jag hade fortsatt rida även om jag inte fått tävla. Jag tror att en anledning till att jag fått många följare är att min ridning inte handlar så mycket om sport, att vinna eller inte vinna, utan mer om upplevelsen att spendera tid med en annan varelse på  era hundra kilo! Att förstå dem är lika häftigt som att vinna en blågul rosett.

Bild: Bingo Rimer

Hur ska jag göra för att få en bättre relation med min häst?

– All tid med hästen är värdefull tid. Allt från när ni står i boxen, går in och ut ur stallet eller hagen, ställer upp hästen i stallgången, ryktar och sadlar, allt! Utbilda dig om hästars beteenden, titta mycket på YouTube men inte bara när folk rider. Ju mer du tränar ditt öga för hästar, desto mer kunskap får du för att skapa en bättre relation med hästen.

Vilket är ditt bästa ridtips till läsarna?

– Fokusera på att ha kul med din häst. Bli bekväm och trygg kring hästen och uppskatta att umgås med den. Det är viktigast! De tekniska bitarna, som sits och inverkan, det kommer ofta naturligt med tiden

Bild: Oatley Lyndal

4x senaste

Senaste tillägg på Spotify: Billie Eilish – bury a friend

Senast sett på Netflix: Peaky Blinders

Senaste bild i mobilen: ”Låt mig kolla… En Instagrambild på en häst, det var inte så kul.”

Senaste avramling: ”För några veckor sedan – jag svängde höger och hästen svängde vänster.”

THIS OR THAT?

Film eller foto

Tävla på hemmaplan eller tävla utomlands

Piaff eller piruett

Barbacka eller bettlöst

Träna eller tävla

Minne av Min Häst

”Jag läste alltid Min Häst på ridskolan när jag var liten! För ett tag sedan skickade en vän en bild från Min Häst, artikeln handlade om att tävla med ponny och en bild var tagen på ponny-SM. Jag var 14 år då och syntes bakifrån på bilden, men man kände igen mig eftersom jag även då satt med armbågarna utåt! Än idag sitter jag inte särskilt snyggt i sadeln, armbågarna är fortfarande utåt…”

Instagram: @hedincarl

YouTube: Carl Hedin

Hemsida: equesmanagement.com