Text: Josefin Strang

Vädra stallet! Tänk bara på att det inte ska bli minusgrader i stallet, då kan vattnet frysa… Den perfekta stalltemperaturen för både tvåbenta och fyrbenta är ungefär tio grader.

Håll utkik efter vad som behöver plockas undan. Har någon exempelvis glömt en ryktlåda i vattenspiltan, har en grep lämnats lutad mot väggen, eller har ett täcke slarvigt skrynklats ner på täckeshängaren? Det ska vara ordning och reda i stallet.

Titta till hagarna. Eltrådar ska vara raka och fina, trästaket hela och jämna utan stora flisor eller spikar. Rengör vattenkaren (och fyll på dem såklart!). Gå en städrunda i hagen, bli inte förvånad om du hittar tappskor, inblåst skräp eller delar som lossnat från täcken och grimmor.

Sista personen som lämnar stallet ska se till att kaffebryggare och andra elapparater är avstängda. Se till att inga täcken, schabrak och liknande hänger på element eller andra värmekällor. Detta är superviktigt för att hindra stallbränder! Brandsläckaren ska kollas två gånger per år. Slangen ska vara hel och trycket på mätaren ska vara rätt för brandsläckaren. Om det är en pulversläckare ska den vändas upp och ner några gånger.

Varje vecka

1. Tvätta boxväggar och galler från gödsel, stöv och annan smuts. Såpvatten och en hård skurborste är vad du behöver!

2. Torka bort damm och spindelnät i hela stallet.

3. Kratta stallplanen (och spåret i skrittmaskinen om ni har en sådan).

4. Underhåll ridunderlaget genom att sladda underlaget (här behövs vuxenhjälp). Du kan hjälpa till genom att kratta ner kanterna intill vägg/staket. Det ska inte synas några fyrkantsspår.

5. Mocka hagen! Det är jätteviktigt för att minska mängden inälvsmask hos hästarna.

6. Kolla vattenkoppens  öde – om det rinner för sakta brukar hästarna dricka för lite. Gör så här! Fyll vattenkoppen till kanten, ställ en hink undertill. Ta fram tidtagaruret i mobilen och spola vattnet i en minut. MINST sex liter vatten ska ha runnit ner i hinken.

Varje år

1. Visste du att det är lag på att stallet ska rengöras noggrant minst en gång per år? Det bästa sättet är att högtryckstvätta! Smartast är att passa på när hästarna är på sommarbete. Stallet behöver tömmas på precis allt, från utrustning till strö. Sedan ska hela stallet spolas rent med en så kallad högtryckstvätt. Ibland behöver stallet högtryckstvättas om särskilda sjukdomar upptäckts i stallet, till exempel kvarka. Då är desinficeringsmedel ett måste.

2. Efter högtryckstvätt är det perfekt att passa på att måla väggar! Färgen ska torka och lukten vädras bort innan hästarna flyttar in igen. Måla gärna hindermaterialet när ni ändå är i farten…