Plocka smutstvätt, torka damm, skura golv… Du har säkert städat hemma hos dig typ hundra gånger, men har du samma koll på hur hästens hem ska skötas? Här får du veta hur du sköter stallet som ett proffs!

Text: Josefin Strang

Det är superviktigt att sköta om stallet av många anledningar. Stallskötsel gör stallet säkrare för både häst och ryttare. Saker som ligger framme och skräpar är irriterande, men det finns också en risk att hästar (eller människor) skadar sig. Ingen tvåbent eller fyrbent vill snubbla över en ryktlåda… Det är en självklarhet att boxar ska mockas varje dag. Men visste du att du också ska göra ditt bästa för att hålla stallet rent och dammfritt? Det är skadligt för hästen att andas in damm och ammoniak (ett ämne i kiss).

Mockning – så gör du!

Du behöver: Grep, skottkärra, sopkvast och skyffel.

1. Börja med att ta reda på om hästen står på en växelströbädd eller en permanentbädd. Växelströbädd brukar inte kallas något särskilt, men permanentbädd kallas ofta ”bädd”. Fråga hästägaren eller stallpersonalen!

Växelströbädd – Det här är vanligast, men få vet att det heter just ”växelströbädd”. Du mockar bort allt kiss och bajs. Var noggrann med att skaka bort rent strö från grepen så det inte slängs på stacken i onödan. Vänd på all strö och jämna till ytan. Många brukar skrapa in lite av ströet från boxkanterna, eftersom hästen ”sprätter ut” strö senare.

Permanentbädd – När du mockar en permanentbädd ska du bara ta bort bajs och kiss som trängt upp till ytan. Du ska inte gräva med grepen i bädden – då förstörs bädden! Försök röra ströet så lite som möjligt – ta bara bort bajs och smutsigt strö.

2. När du kommer in i boxen, kolla att hästen har ätit upp allt foder, druckit, kissat och bajsat. Om något fattas kan det vara ett tecken på att hästen inte mår bra.

3. Ta en ren, fuktig trasa och torka rent i krubban, vattenkoppen och på saltstenen.

4. Dags att mocka! Du mockar olika beroende på vilken sorts bädd hästen har.

5. Kör ut skottkärran till gödselstacken. Försök välta skottkärran så långt bort på stacken som möjligt.

6. Fyll på med nytt strö. Det är viktigt att du inte slarvar med påfyllningen! Det ska vara mjukt och rent för hästen att ligga ner i boxen.

7. Avsluta med att sopa upp strö som hamnat utanför boxen. Klart!

En häst kissar mellan fem och tio gånger per dag, och bajsar 10-15 gånger! Det kan bli över 5000 bajshögar på ett år…

När du gjort klart mockning och fodring är det dags att sopa. Tänk på att mockning, fodring och sopning dammar, passa på att göra detta när hästarna är ute. Släng de hopsopade högarna i sopkorg eller på stacken. Du får absolut inte sopa in högen i en box! Högarna kan innehålla damm och skräp – inte bra för hästarna. Sopa bort foderspill och se till att alla kärl är stängda i foderkammaren. Annars lockas råttor och möss till stallet, gnagarna biter också på elkablar. Elfel är en vanlig orsak till stallbränder.

 

Missa inte nästa del som publiceras under nästa vecka!