På bilden: Anna och Tage – Text: Eden Lev – Bild: Privat

Motgångar

Men det har inte alltid varit lätt, Anna och till viss del även Emma har fått tampas med hopprädsla.”När vi fick Tage, så fick jag för mig att det är väl jättebra att tävla på hemmaklubbens tävling en vecka efter att vi fick hem honom. 80 och 90 centimeter skulle vi hoppa och i 80-klassen gick det ganska bra och i 90-klassen gick det bra fram tills sista hindret där vi kraschade in”, berättar Anna.

Hur kommer man då över sin hopprädsla? Man får ta lite i taget och börja på en låg höjd tills man känner sig trygg, sedan får man stegvis jobba sig uppåt. Annas hopprädsla är betydligt bättre idag, och hon har tävlat 110 sedan dess. Men även nu kan hon ibland känna att det suger till i magen om hon kommer fel på ett hinder. Även Emma har fått kämpa med en hopprädsla efter att hon flugit av Boppen och brutit vänster överarm för några år sedan.

Men den allra värsta motgången de haft var när de var tvungna att ta bort deras häst Abbe för ett och ett halvt år sedan. Efter det är det många som frågar systrarna hur man tar sig igenom något sådant, men det har systrarna svårt att svara på eftersom det är väldigt individuellt. Själva är de glada för att de fortfarande hade Boppen och Tage, så de var tvungna att fortsätta som vanligt och ta hand om dem. Men det är också viktigt att tillåta sig själv att bara sörja.

Hästarna

I dagsläget har systrarna tre hästar Boppen, Tage och deras nyaste häst Focus. Focus är en utbränd hopphäst. En utbränd häst kan tillexempel ha pressats för hårt eller varit med om något traumatiskt, då kan hästen börja vägra eller få andra liknande beteenden. Framöver är planen att Focus ska bli dressyrhäst, så han behöver inte hoppa. Men de ska ändå försöka vänja honom lite med bommar, så att de ska kunna variera arbetet med honom. Focus är, trots sitt namn, en väldigt ofokuserad häst och vill väldigt gärna ha koll på allting och när man rider tittar han hela tiden åt olika håll. Boppen är 21 år men fortfarande väldigt fräsch och förhoppningen är att kunna satsa mer på dressyren med honom. Boppen är väldigt mesig, trots att han är väldigt lugn och snäll är han också nervig. Tillexempel vågar han inte gå ner i ena änden av paddocken och vägrar gå först när man rider ut. Tage är också väldigt snäll och nybörjare kan rida honom, men om man är duktigare passar han gärna på att hitta på lite bus!

4 snabba frågor:

Youtube/Bloggen/Instagram

Ramla av när hästen försöker äta ur dekorationsblommor på tävlingsplatsen/ tappa den svårfångade hästen på tävlingsplatsen

Ha sociala medier och få 600 hatkommentarer om dagen/ sluta med sociala medier för all framtid

Tävla med halvdåligt resultat i medelsvår dressyr/ vinna allt på en lägre nivå