På bilden: Emma och Boppen

Systrarna Elfstrand driver en stor Youtubekanal med över 32 000 följare (!), har en blogg och tre hästar. Här berättar systrarna om deras resa, hopprädsla, motgångar, Youtube, planer med hästarna och annat spännande… Fortsätt läsa, för detta får du inte missa!

Text: Eden Lev Bild: Privat

Emma Elfstrand

Ålder: Fyller 27 i år

Bästa egenskap enligt Anna: Har väldigt bra planering och har koll på allt.

Sämsta egenskapen enligt Anna: Att hon är lite lat (fast, flikar Emma in, Anna stressar istället ibland)

Anna Elfstrand

Ålder: Fyller 25 i år

Bästa egenskap enligt Emma: Har väldigt mycket bra idéer och är kreativ, sedan är hon väldigt rolig också!

Sämsta egenskapen enligt Emma: Dålig på att ta egna initativ, Emma får bestämma för mycket tycker hon.

Hur började hästintresset?

Det var på en prova-på dag på ridskolan som Emmas och Annas hästintresse väcktes och sedan den dagen har de varit fast. De började med att rida på ridskola och efter två år fick de, efter lite övertalning, en egen häst. Men trots det var de fortfarande kvar på ridskolan, red ridskolehästar och jobbade ideellt fram till år 2011 med både tävlings- och ungdomssektionen.

De sociala medierna

År 2009 gick Emma tredje året på gymnasiet och då skulle hon göra ett projektarbete som hette ”vidareutbildning av häst”. För att dokumentera hur det gick startade Emma upp bloggen och även en kanal på Youtube. De fick en bildlänk på en av Sveriges största bloggar på den tiden, bloggen växte sedan ganska fort och redan från början hade den några hundra läsare. Sedan hakade Anna på och år 2015 började de satsa mest på sin Youtubekanal. Men vad är det som har gjort att så många vill följa dem? De tror att det beror på att de är så ”vanliga” och att många därför också kan känna igen sig i det de gör och i deras problem- ”Det är många som känner igen sig i det vi sysslar med, vi rider kanske inte på någon hög nivå och vi har, vad ska man säga, medelmåttiga hästar”, säger Anna. ”Jag tycker att det är mycket intressantare att följa personer som befinner sig på ungefär samma nivå som en själv, som kanske ligger på lätt eller medelsvår nivå och inte har de absolut bästa hästarna. För det tycker jag blir att man känner igen sig mer i och det är nog många som känner igen sig i oss”, säger Emma och Anna instämmer.

Utöver det är det viktigt med regelbundenhet, de lägger upp videos tre gånger i veckan på samma tid så att följarna vet när de kommer. De lägger upp väldigt många olika sorters hästrelaterade videos. Det är viktigt att tänka på att variera innehållet på kanalen, det ska vara kvalitét och kvantitet. Det blir inte roligt att se bara fina videos där allting är perfekt, utan det måste vara en blandning.

Missa inte nästa del där systrarna pratar berättar om motgångar, hästarna och svarar på 4 snabba frågor!