Text: GOoBi • Foto: Getty Images

Mycket små hästar har funnits alltsedan 1500-talet, då de användes som husdjur i bland annat Europas kungahus. De har också funnits naturligt bland vilda hästar i områden med tufft klimat och ont om föda. Idag används minihästar framför allt som showhästar, sällskapshästar, till körning och som terapihästar i vården. Här får du veta mer om falabellan och den amerikanska miniatyrhästen.

Fölet

I motsats till många andra djur, kan ett föl både stå och gå kort efter födseln. Ett friskt föl bör ha rest sig upp inom en till två timmar. Efter två till tre timmar bör fölet på egen hand ha hittat stoets spenar.

Om fölet inte har gjort detta, och inte heller rest sig upp, kan det vara sjukt. Då är det viktigt att genast kontakta veterinär. Ett föl brukar klara av att galoppera så snart det släpps ut i en hage. Hos vildhästarna var det nödvändigt att även fölen kunde fly från faror. Annars riskerade de att bli uppätna av rovdjur.

Det är viktigt att vänja fölet vid att vi människor hanterar det. Du bör till exempel träna på att lyfta hovar och vänja fölet vid grimma. Ju tidigare man börjar, desto lättare brukar det gå.

Unghästen

Från ett års ålder räknas hästen som unghäst. När hästen är ung sker den största utvecklingen. Då formas dess kropp och personlighet. I början växer hästen ofta ojämnt. Till exempel kan bakdelen växa sig högre än manken. Detta gör att hästen ser oproportionerlig ut, men det är helt normalt och jämnar ut sig med tiden.

Unghästen växer på höjden fram till treårsåldern. Muskler och ryggrad fortsätter dock att växa ännu en tid. Hästen brukar vara färdigvuxen ungefär när den är sex år. När du börjar rida eller köra en unghäst är det du som blir läromästare åt den. Det som är självklart för dig, är inte alls självklart för den unga hästen. Den vet inte vad ett visst kommando betyder förrän du har lärt den det. Att utbilda en unghäst kräver massor av erfarenhet, men kan vara otroligt roligt och givande.

Den vuxna hästen

När hästen har fyllt sju år, brukar den inte längre räknas som unghäst. Du och din häst har nu många år framför er, där ni kan ägna er åt det ni båda gillar. Tycker ni allra bäst om hoppning? Westernridning? Uteritter?

Nu har ni alla möjligheter att utvecklas tillsammans! Kanske märker du först nu, när hästen är vuxen, vad den verkligen passar för. Kanske har du fått en fantastisk dressyrhäst, utan att du hade en aning om det? Ta vara på alla möjligheter som dyker upp, och passa på att lära dig och din häst nya saker.

Även sedan hästen blivit vuxen, fortsätter tänderna att växa i många år till. De växer i snitt två millimeter per år, vilket är ungefär lika mycket som de slits.

Den äldre hästen

En häst brukar räknas som äldre när den har fyllt 15 år. I omkring 20-årsåldern slutar tänderna att växa och så småningom nöts de ner. Då kan hästen behöva lättuggat specialfoder.

Det är inte ovanligt att äldre hästar drabbas av artros. Det är en ledsjukdom som innebär att brosket i lederna bryts ner. Artros går inte att bota, men man kan fördröja utvecklingen med antiinflammatoriska preparat. Kontakta alltid veterinär om hästen blir halt eller verkar ha besvär med lederna.

Äldre hästar tappar lätt muskler och fett. Det gör att kroppen förändras. Hästen kan bli knotigare och svankigare. För att din häst ska hålla vikten, behöver den proteinrikt foder, gärna anpassat för äldre hästar. När det är kallt ute kan din häst också behöva ett täcke. Ett annat ålderstecken är att hästen, precis som den äldre människan, kan få gråa hår på huvudet.

 

Att träna en gammal häst

Att din häst har uppnått en viss ålder, innebär inte att du måste sluta träna den. Även en häst som är äldre kan vara i god form. Så länge hästen är pigg och har hälsan i behåll, mår den bra av att bli riden eller körd. En äldre häst är dessutom ofta en utmärkt  läromästare. Den kan, med hjälp av en duktig tränare, lära dig massor! Också en gammal pålle kan vara pigg, glad och ha en liten räv bakom örat! Vad du måste tänka på är att en äldre häst kan vara stelare i kroppen.

Den kan behöva längre tid på sig att värma upp inför ett rid- eller körpass. Om du känner dig osäker på din hästs hälsa, är det viktigt att ta hjälp av någon. Din veterinär kan känna igenom hela hästen och se hur den rör sig. Det är inte omöjligt att veterinären rekommenderar dig att dra ner på ridningen eller körningen, men det behöver inte alls vara så. Att en häst åldras, betyder inte automatiskt att den är sjuk eller skadad. Även sedan hästen blivit gammal, kan ni få många fina år tillsammans!