Hennes filmer har visats över 100 miljoner gånger och det blir ofta kaos när hon ska träffa fansen, eftersom hon har så otroligt många läsare och följare.
Bäst av allt – Lisa Jonsson är inte bara bloggstjärnan Misslisibell – hon är också en hästtjej.
Text: Josefin Strang, Foto: Privat


8 SNABBA FAKTA
Förebild i ridsporten:
 Min storasyster Ida!
Bästa hästbloggarna: jossanamigo.blogg.se och libertyhorse.se.
Favoritmat: Kebab! 
Bästa filmerna: Safe Haven och The Last Song, jag gråter varje gång…
Tidigaste hästminnet: Jag red en shettis hos en bekant när jag var fyra år.
Bäst med bloggen: Att så många gillar och inspireras av det jag gör.
Sämst med bloggen: Alla hatkommentarer.
Framtiden: Jag vill bli make up-artist eller jobba inom teve.

Hon har över 230 000 följare på YouTube och i det mest populära videoklippet berättar hon om hur hon tar hand om sin hud på morgonen. Klippet har setts över en miljon (!) tittare – helt galet! 14-åriga Lisa Jonsson gör succé med sin superblogg Misslisibell, där hon skriver om sin vardag, mode och framför allt smink. Men visste du att hon också är hästtjej?


Delar ponny med systern

Lisa har tidigare gått på ridskola, i stallet står nu C-ponnyn Halebop (kallas Boppan), som Lisa delar med sin syster Ida. Misslisibell tränar gärna hoppning och har som högst hoppat cirka en meter. Den som kikar in på hennes YouTubekanal hittar också klipp där Lisa och Boppan tricktränar tillsammans. Hon brukar till och med rida Boppan med bara halsring! Lisa är nämligen extra intresserad av att träna hästar enligt så kallad ”natural horsemanship”, som ungefär kan översättas till ”naturlig hantering”. Då är man extra intresserad av att försöka förstå hur hästen ser världen och att kommunicera med den på hästens egna språk. Boppan kan exempelvis gå i spansk skritt, pussas, stegra, buga och göra ett trick som heter bergsgeten, där hästen flyttar ihop alla fyra benen jättenära varandra.
– Boppan rids nu för tiden bara utan bett, vi tycker inte det är nödvändigt och hon trivs bra utan bett. Jag tycker det är kul att man kan rida hästen med såpass mycket kontroll även om man inte har någon utrustning på den! Trickträning är roligt eftersom hästen faktiskt kan lära sig så många saker, säger Lisa.


Dåligt självförtroende i stallet

Hennes allra bästa minne med Boppan är den gången de lastade henne, åkte iväg till ridklubben och startade en ”pay and jump”, som är en slags lättare hopptävling. Det gick superbra, vilket verkligen behövdes då Lisa länge haft dåligt självförtroende i ridningen. Som hon själv skriver: Bara för att jag är en ”känd” YouTuber tror vissa att jag är grym på allt. Så ligger det inte till! Hennes syster har ridit längre än henne och har hunnit bli väldigt duktig, Lisa kunde tidigare stå bredvid när systern red och jämföra sig med henne.
– Som lillasyster vill man vara minst lika bra. När det inte går som man tänkt är det lätt att bli väldigt besviken… Då, när det gick bra för Ida, sjönk mitt självförtroende ännu mer. Mina bästa egenskaper är nog att jag har självdisciplin och är målmedveten, mitt självförtroende är bättre nu, berättar hon.


Populär

– Att blogga är otroligt roligt och intressant, säger Lisa. Det finaste ett fan har gjort för mig var den tjejen som åkte ända från Västerås för att träffa mig, jag känner mig så speciell när någon åker jättelångt bara för att träffa mig!
När Lisa arrangerade en fanträff uppe i norrbottniska Luleå trodde hon att kanske 100 personer skulle dyka upp. Istället svämmade gallerian över med cirka 700 personer som alla ville träffa Lisa. När hon åkte till Ullared blev butiksföreståndarna till och med tvungna att kalla på säkerhetsvakter!


Jobbigt med smygfoton

När folk känner igen Lisa kan de börja tissla och tassla – värst är när människor fiskar upp mobilkamerorna utan att säga något.
– Det är inte okej att smygfota, kom fram och be om en bild istället. Det går jättebra att säga hej, snacka lite, kramas, be om autograf eller ta en bild tillsammans. Jag blir också jätteglad när jag kämpat på med någon video, blir nöjd själv och när även tittarna också tycker den är jättebra. Jag älskar när andra blir glada av grejerna jag gör!


”Brinn för det du gör!”

Lisa bloggar framför allt om smink. Bland hennes filmer ser du henne experimentera med löshår, göra instruktioner för läskigt Halloweensmink eller visa upp den senaste shoppingen. Det är inte ovanligt att hon lägger närmare sex timmar per dag på bloggen! Sammanlagt har hennes videos visats snart 100 miljoner gånger. Det har även gjorts en dokumentär om Lisa och hon har intervjuats av många, många tidningar. Det finns till och med bloggar som bara handlar om henne och i kommentarsfälten brukar fans göra kärleksförklaringar.
Hemma i Jörlanda (norr om Göteborg) skickas hela kassar med läsarbrev varje vecka och även gratisprodukter från företag. Hon tjänar också bloggen, vilket läggs undan på ett konto för framtiden.
Lisas familj hjälper henne att designa hemsidan och peppar när det behövs. Visst låter det enormt och stort – men det behövs inte så mycket om du också vill komminhast-22ma igång med ditt bloggande. Det här är Misslisibells tips till dig:
– Du måste brinna för det du gör och tycka att det är roligt! Ha en snygg design som ger ett bra första intryck. Fixa nya bilder så inte samma bilder ligger kvar hela tiden och uppdatera ofta, tipsar hon.


Det här är Boppan!

Boppan heter egentligen Halebop och är ett brunt sto som kommer att fylla 19 i år. Hon är (lite småknasigt nog) en korsning mellan shettis och fullblod.

Boppan är envis, smart och lättlärd. Hon tycker om att ridas ut men kan ändå vara pigg och lite lättskrämd i skogen! Lisa delar Boppan med sin storasyster Ida.