Malin Henlöv tar hand om några av Sveriges bästa hopphästar och jobbade utomlands över 200 dagar förra året (!). Kanske har du sett henne i webbserien Ryttareliten: Stallet? Här får du träffa Malin, som förra året utsågs till Årets hästskötare.
Text: Josefin Strang. Foto: Sara Holmgren, privat.


Namn:
 Malin Henlöv
Ålder: 28 år
Bor: Grevlundagården i östra Skåne, kommer från Södertälje.
Favorithäst: Sibon! När Peder köpte Sibon var han väldigt blyg och försiktig, nu har han ändrat sig helt. Han har blivit en kaxig, modig, social och glad kille som tycker att livet är toppen jämt!
Övrigt: Läste också Min Häst när hon var yngre. Utsågs till Årets Hästskötare 2014.

Redan som sjuåring började hon rida på ridskola, tio år senare fick Malin Henlöv sin första egna häst. När hon tog examen från gymnasiet började hon jobba hos en svensk hoppryttare. Hon var nära att sluta med hästar, men tipsades då om att en ny tävlingshästskötare behövdes på Grevlundagården. Hon fick jobbet och har ansvar nu för mellan fem och åtta hästar. Det finns totalt 30 hästar på gården och Malin Henlöv har förstås kontakt med alla. Malin tar hand om Peder Fredricsons tävlingshästar. Han är en av landets bästa hoppryttare och har ridit OS både i fälttävlan och hoppning.
– De som inte håller på med hästar tror att mitt jobb går ut på att borsta på hästar, de fattar inte att jag har ett riktigt jobb som ofta är jobbigt. Men det är också otroligt roligt, säger Malin.


Stor tävlingsvinst
Bäst är jobbet när hästarna vinner. Ett av de största ögonblicken var när Peder Fredricson och Sibon kammade hem vinsten i Grand Prix-hoppningen i Stockholm.minhast-20 Malin och Peders fru Lisen stod på läktaren, höll tummarna och höll på att dö av nervositet.
– Vi visste att han hade en stor chans att vinna, men man vågar inte riktigt hoppas. Det är ju så mycket som ska stämma! Den bästa känslan i jobbet är när han vinner en klass eller blir uttagen till ett stort mästerskap. Det var en jättehärlig känsla när han vann, men vi hann inte fira utan packade ihop och körde hem. Men när vi kom fram hade Peder och Lisen fixat middag och tårta som hela stallet firade av, säger Malin och fortsätter:
– Jag jobbar mest med Peder, han är väldigt duktig på att berätta när jag gör ett bra jobb, vilket är skönt! När han vinner gör han mig delaktig, vi alla samarbetar ju som ett team.
Men hästskötarjobbet är långt ifrån hästgos, glammiga utlandsresor och tävlingsvinster.
– När jag kört hästarna långt, lastar ur alla hästar i spöregn och måste dra alla tävlingsskåp och prylar genom gyttjan till tävlingsstallet… Nej, då känns det inte så jätteglamouröst, haha! Just nu är jag dessutom förkyld, så jag ligger inne och vilar en stund innan jag ska ut och göra eftermiddagssysslorna.


Bra hästskötare

Det viktigaste för en bra hästskötare är att vara positiv, alltid vilja lära sig mer och vara beredd att jobba hårt. Malin Henlövs väckarklocka ringer strax efter klockan halv sex varje morgon (!). Malin är ofta ute på tävlingar i Europa, men under en vanlig dag hemma på gården börjar jobbet klockan halv sju på morgonen. Peder rider på förmiddagen och Malin gör i ordning hästarna åt honom. På eftermiddagen gör Malin de vanliga stallsysslorna. Hästarna ska ut i hagen, kanske gå i skrittmaskinen en stund eller klippas, friseras och förberedas inför kommande tävlingar.
– Förra året var jag utomlands över 200 dagar, dessutom har jag varit borta på tävlingar i Sverige. Jag kan vara borta över tre veckor i sträck!


Svårt med Sverigejobb

Drömmer du om att också bli hästskötare? En vanlig väg att gå är att plugga på ett hästgymnasium, ta hästskötarexamen och sedan söka jobb. Malin hade inte pluggat häst på gymnasiet men det har ändå inte varit något problem. Nu har hon jobbat hos Peder och Lisen i fem år, vilket är ovanligt lång tid i Sverige. De flesta jobbar bara ett, kanske två år, innan de gör något annat.


Visste du att…

…Peder Fredricson är en av landets bästa hoppryttare. Han har ridit OS i både fälttävlan och hoppning.
…Sibon har en egen facebook sida: H&M SIBON
…Malin Henlövs första häst hette Ramson. Hon tävlade honom till och med 1,30-hoppning.
…Peder, Sibon och Malin vann Grand Prix i Stockholm!