Ludwig Svennerstål ingår i det svenska landslaget i fälttävlan och var yngsta ryttaren på OS i London 2012. Men visste du att han en gång i tiden var rädd för att rida och avskydde att vara på ridskolan? Här berättar Ludwig om vägen från rädsla till världstoppen och sina bästa och värsta stunder som fälttävlansryttare. Dessutom bjuder han dig på sina bästa tips!
Text: Josefin Strang, Foto: Pressbilder & Sara Holmgren
Det här är Ludwig Svennerstål:
Ålder: Född 24 augusti 1990 (alltså 25 år gammal).
Bor: Badgerstown i England, men är uppvuxen i Stockholm.
Gör: Är svensk landslagsryttare i fälttävlan, pluggar även företagsekonomi vid Cass Business School i London.
Musik: Jag lyssnar mest på radio, jag gillar pop. Urban Cone är bra!
En film alla borde se: War Horse.
Favorithäst: Jag har fyra hästar just nu, men min stora favorit är Alexander (som såldes i april). Han är fantastisk! Han har all talang som krävs för OS, han är alltid underbar att rida… En riktig drömhäst!
Förebilder: När jag var yngre var det fälttävlansryttaren Tobias Grönberg som fick mig att börja rida fälttävlan. Nu är min största förebild Mark Todd, han äger stallet där jag är baserad. Mark Todd är en av historiens bästa fälttävlansryttare, han har bland annat har ridit sex OS och tagit två guldmedaljer!
I dag styr fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål i full galopp mot orubbliga stockar, tuffa vattenhinder och rejäla bankar, men så har det inte alltid varit. När Ludwig började på ridskola som sjuåring var han faktiskt räddast i gruppen – dessutom avskydde han att vara i stallet.
– I två år stod jag på medellinjen för det mesta och vågade inte göra något – jag var livrädd! Det enda jag gillade var att leda gruppen i Följa John, men då sa ridläraren Anki: ”Ludwig, du måste rida riktiga ridvägar och inte bara hitta på egna”, säger Ludwig och skrattar.
Inte nog med att han var rädd för hästar. Ridning var inte heller det coolaste du kunde göra som kille enligt resten av killarna på skolan, så Ludwig blev retad. Dessutom var han en av extremt få killar på ridskolan – 98 procent av alla barn och ungdomar som rider i Sverige är tjejer! Ludwig berättar att han fick ett jättefint bemötande på ridskolan, men han blev ändå inte kvar särskilt länge där. Hela familjen Svennerstål är nämligen hästintresserade, så när han var nio år fick han en ponny som delades med systern Ellen. Med lilla Zeb Macahan vågade Ludwig göra mer, men istället ramlade han av stup i kvarten.
– Det var något knas med min balans, jag kunde inte sitta kvar i svängar! Jag svängde liksom åt fel håll med kroppen… När jag var tolv år gammal började jag rida mammas häst, det var först då det kändes roligt att rida.
Stora drömmar från start
Trots att han var rädd och hade svårt med balansen var drömmen solklar från den allra första ridlektionen. – Jag skulle rida OS. Mina föräldrar skrattade och sa ”är inte det lite långt borta?”, men jag var väldigt bestämd med att jag skulle rida OS. Det är inget fel att våga ha en dröm och följa den! Och ju större dröm du har, desto längre kommer du, säger Ludwig.
Som 16-åring red han sitt första junior-EM.
– Ärligt talat var jag inte så duktig då heller, jag red en väldigt svår häst. Två år senare flyttade jag till England och köpte en unghäst, redan det första året började jag rida så mycket bättre. Det var också då som fler människor förstod att jag skulle kunna bli riktigt bra i fälttävlan.
Skrek av lycka
Låt oss spola fram till augusti 2012. Ludwig och hans hästskötare sitter på färjan tillbaka till England. De har precis avklarat en tävlingshelg i tyska Aachen där det gått riktigt, riktigt bra. Plötsligt ringer Gunilla Fredriksson, förbundskaptenen i fälttävlan. Ludwig har blivit uttagen till OS i London.
– Jag och hästskötaren bara ställde oss upp och skrek av ren lycka. Det var min mest känslosamma stund i karriären. Ända sedan jag var liten har jag ju drömt om att rida OS, så många har ifrågasatt min dröm och jag har arbetat så oerhört hårt för att komma till OS, säger Ludwig. Ludwig var då 21 år gammal och den yngsta ryttaren på de olympiska spelen. Individuellt kom han på 20:e plats, medan det svenska laget kom på en fjärdeplats.
– Min bästa stund i karriären var när jag hade ridit terrängen, jag har nog aldrig varit så glad! Det var underbart med alla lyckönskningar och hejarop vi fick från Sverige. Hela OS var så fantastiskt, men allt var över så fort – jag önskar att jag hade hunnit njuta av det lite mer!
Stjärnhästen halt
Som tävlingsryttare kan du sväva på moln i ena sekunden för att nästa sekund krascha helt. Under VM 2014 i Frankrike var hästen Alexander IV i toppform, Ludwig hade gjort en riktigt bra förberedelse. Då händer det som inte får hända. Alexander blir halt på ett framben redan innan tävlingen har startat. Det leder till att Ludwig får följa hela VM från läktaren och nöja sig med att heja fram de andra medlemmarna i det svenska laget.
– Det är utan tvekan det jobbigaste som hänt mig som ryttare. Jag hade haft väldigt bra flyt i två år, allt hade gått som planerat, men den händelsen tog ner mig på jorden. Det fick mig att inse att oförutsedda saker kan hända i sporten. Sedan dess har jag blivit extra noga med min hästhållning, berättar han.
Vill du bli duktigare som hästmänniska? Ludwigs varmaste tips är att engagera dig så mycket du bara kan. Behövs det hjälp på klubbtävlingen, behöver en kompis hjälp att tränsa eller är det kanske städdag i stallet? Hjälp till!
– Människor lägger märke till dig om du är engagerad, snäll och ödmjuk. En dag kommer folk att ge tillbaka till dig så att du kan ta dig framåt!
Som ryttare är det absolut viktigaste att vara ödmjuk och snäll mot hästen. Ludwig menar att en lugn och mjuk ryttare alltid kommer lite längre, det finns nämligen alltid något nytt att lära sig även om man tävlar de allra svåraste klasserna.
– Det bästa tipset jag fått som ryttare är att jag ska lugna ner mig och klappa hästen. Det låter kanske konstigt, men jag brukade vara ganska hetsig som ryttare när jag var yngre. Jag ville för mycket, men allt kan inte hända på en sekund. Jag lärde mig snart att det tar lång tid att få riktigt bra resultat. Det är sååå viktigt att vara ödmjuk, säger Ludwig.
Nästa mål är OS i Rio år 2016. Det finns plats för fem svenska fälttävlansryttare – att Ludwig ska knipa en olympisk plats är en självklarhet för honom.
– Ni kan räkna med att se mig där, hälsar han.
Här hittar du Ludwig
Hemsida: www.ludwigsvennerstal.com
Facebook: Ludwig Svennerstal
Instagram: @ludwigsvennerstal
Twitter: @svennerstal
Youtube: Sök ”Ludwig Svennerstal Badminton” på YouTube för att se en film när Ludwig rider terrängprovet i supersvåra tävlingen Badminton år 2014. Hela ritten är filmad från en kamera som sitter på Ludwigs hjälm. Hur coolt som helst!
Visste du att…
…Ludwig har fem systrar, en av dem tävlar också i internationell fälttävlan (hon heter Ellen Svennerstål)?
”Ju större dröm du har, desto längre kommer du.”
Ludwig Svennerstål, OS i London 2012