Paso finon har fått sitt namn efter en av sina gångarter, som heter just paso fino. ”Paso” är spanska och betyder gångart. Rasen är foglig men livlig, har en stor personlighet och är mycket uthållig. Den används ofta till utställningar, uppvisningar och gångartstävlingar, men även inom westernridning och dressyr. Den är också mycket populär som fritids- och familjehäst.
Text: Anna Sellberg, Bild: Fotolia/IBL


Ursprung:
Puerto Rico
Mankhöjd: 140-150 centimeter
Färg: Alla färger


Ursprung

Paso fino-hästen har sitt ursprung i Puerto Rico i Sydamerika. Den utvecklades där under 1500-talet, när de spanska conquistadorerna (upptäcksresande) tog med sig spanska hästar dit. De första hästarna skeppades dit 1509. Ett par år senare kom fler hästar, däribland åtta hingstar. Under de närmsta följande åren skedde flera transporter av de spanska hästarna och vid mitten av 1550-talet började man avla efter särskilda egenskaper. I dag finns det hästar med speciella gångarter över hela Sydamerika. Det finns flera olika typer av rasen. Man tror att paso finon skapades genom en korsning mellan den numera utdöda spanska jennethästen och andalusiern, kanske med inslag av berberblod.


Gångarter

När rasen utvecklades var det viktigt att kunna färdas långa sträckor och i aveln med paso finon riktade man in sig på dess bekväma rörelser och uthållighet. Förutom i skritt, trav och galopp kan paso fino-hästen röra sig i gångarten paso, som är en fyrtaktig gångart med samma fotförflyttning som i skritt och som har tre olika hastigheter och samlingsgrad: Paso fino, paso corto och paso largo. Paso fino-hästen har smidiga frambensrörelser som får stöd av en kraftfull användning av bakbenen, samtidigt som hästen går lågt med länderna. Eftersom stötarna i stegen tas upp av hästens rygg och länder, vilket gör ritten mjuk, är det mycket behagligt att rida i paso. Ofta när man visar upp hästens gångarter får den röra sig på träbrädor, så att domarna kan höra på ljudet om hästen rör sig rätt.


Paso fino
är gångarten som gett hästen dess namn. En mycket samlad gångart med höga benlyft. 
Paso corto
är rasens normala, lediga gångart som är ungefär lika snabb som trav. Den är mycket bekväm när man ska rida långt.
Paso largo
är en ökad gångart och den snabbaste av de tre. Dess hastighet är någonstans mellan kort och full galopp.


Utseende

Paso fino-hästen har ett prydligt huvud och en muskulös och välformad hals. Bogen är rejält kraftfull och bröstkorgen bred och djup. Där finns plats för stora lungor. Ryggen är kort, korset rundat och benen mycket starka.


Läs mer:

”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral
Sök på ”paso fino” på youtube och du hittar många klipp på rasens gångarter! Kolla till exempel in detta klipp genom att söka på hela eller delar av titeln: Gaits of the Paso Fino. Kan du röra dina ben lika snabbt som hästen…?