Clydesdalehästen är en ”praktfull häst med en pompös och kraftfull hållning och en hög rörelseaktion som ger den en enastående elegans bland draghästar” – så beskrivs rasen av den brittiska avelsföreningen Clydesdale Horse Society.
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Skottland, Storbritannien.
Mankhöjd: 160 till 180 centimeter.
Färg: Oftast brun eller mörkbrun, men även skimmel, svart och stickelhårig finns. Hästarna har ofta stora vita tecken på huvud, ben och magens undersida.
Temperament: Arbetsvillig och lättlärd. Stabilt humör.
När man började använda motorfordon alltmer minskade antalet arbetshästar, även clydesdalehästar, men på senare tid har antalet ökat igen. Rasen är mycket populär i USA, där öltillverkaren Budweiser är känd för sina clydesdalehästar. Hästen passar särskilt bra som vagnshäst i städerna.


Utseende

Clydesdalehästen har ett vackert huvud med en rak profil och en bred panna. Ögonen är stora och intelligenta. Den svängda halsen sitter på en lätt lutande bog. Bröstkorgen är välutvecklad, ryggen kompakt och länderna muskulösa. Benen är starka och har mycket hovskägg. De flesta clydesdalehästar har stora vita tecken i ansiktet, på benen och under magen.


Ursprung

Clydesdalehästen har sitt ursprung i Clydedalen i Skottland. Den ersatte Shirehästen i Skottland och är bara 150 år gammal. Genom att importera belgiska och nederländska arbetshästar och korsa dem med en seg och härdig inhemsk ras fick man fram en större och mer muskulös häst. En av de första hingstarna som blev betydelsefull var den inhemska hingsten Blaze, som lade grunden till rasen. För att sedan ytterligare förbättra rasen importerade hertigen av Hamilton sex flamländska hingstar under 1720-talet. Genom att, framför allt under senare delen av 1800-talet, korsa rasen med shirehästar blev den ännu mer massiv. Clydesdalehästarna användes först till att dra kollass i närområdet, men spreds sedan över hela England. Glancer, född 1806, och Broomfield Champion var två viktiga hingstar. Clydesdalehästen var den första brittiska arbetshästen som man bildade en avelsförening för, Clydesdale Horse Society. Den grundades 1877. Rasen anses vara den mest framgångsrika av de tunga kallbloden. Idag finns den i Tyskland, Ryssland, Japan, Sydafrika, Canada, USA, Nya Zeeland och Australien, där man menar att den är ”rasen som byggde upp Australien”.


Visste du att…

…Clydesdalehästens rörelser anses vara de mest ståtliga hos alla arbetshästar?
…de stora pukhästarna som används vid ceremonier vid slottet i London, till exempel på drottningens födelsedag, är av rasen clydesdale och shire? De är stora och har ett stabilt temperament, vilket krävs för att de ska kunna gå med tunga silvertrummor och ryttare i full mundering bland mycket folk. …rasen mest används som familjehäst idag, men i vissa länder även som bryggarhäst, till att driva boskap på prärien och för timmertransporter? Dessutom kan man hitta den på shower och utställningar, i tornerspel och körning samt i skogs- och jordbruksarbete.
…Clydesdaleshästen är känd för att dra ölvagnar och att den bland annat gör reklam för Budweiser? På Youtube finns det många gulliga reklamfilmer med de mäktiga hästarna.
…pukhästens tyglar är fästa vid stigbyglarna? För att pukspelaren på dess rygg ska kunna använda båda händerna till att spela med, blir det fötterna som får ”hålla” i tyglarna istället!


Läs mer:
”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Brittiska avelsföreningen www.clydesdalehorsesociety.com
Svenska avelsföreningen www.svenskashire.com

Sök på ”Budweiser Clydesdales” på Youtube för att hitta en massa filmklipp på de stora hästarna, t.ex. ”Budweiser Clydesdale Horses Snowball Fight” där hästarna har snöbollskrig!