En hunter är egentligen inte en ras utan en hästtyp som används till jaktridning. Den måste vara uthållig, smidig, snabb, klok och modig. I jakt kan den behöva hoppa över höga hinder utan att kunna se vad som finns bakom. Huntern är också en duktig tävlingshäst i hoppning och fälttävlan.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Irland, Storbritannien, USA.
Mankhöjd: 150-180 centimeter, men det finns också många ponnyer som är duktiga jakthästar.
Färg: Alla färger.
Typ: Kompakt kropp med ett djupt bröst och en kraftfull bakdel.


Ursprung

De bästa jakthästarna föds upp på Irland, i Storbritannien och till viss del i USA. De flesta är irish draft som man korsat med fullblod eller cleveland bay. En del har ponnyer i härstamningen, till exempel connemara, new forest, fell, highland och welsh cob. Hunterns utseende varierar beroende på vilket land eller område den föds upp i. I flacka landskap med gräs behöver hästen ha mycket av det snabba fullblodet i sig eftersom man kan rida fort i ett sådant landskap. Där landskapet är backigt eller har tung lerjord passar halvblodshästar bättre.


Viktiga egenskaper

En hunter ska vara ganska tung, stark och stadig, samtidigt som den ska kunna galoppera fort och länge. Dess andning och ben måste hålla för en tuff jakt som varar en hel dag, kanske ett par gånger i veckan. Ibland tar ryttarna med sig två hästar till jakten och byter häst efter halva dagen.


Utställningar

Det finns många olika klasser för hunterhästar på utställningar; för lätta, medeltunga och tunga hunterhästar och för arbetande hunters. En del av tävlingen går ut på att hoppa en hinderbana. Det finns också utställningsklasser för arbetande hunterponnyer som brukar indelas efter ponnyernas mankhöjd.


Utseende

Hunterhästen ska ha ett vackert huvud med en klok blick. Halsen ska vara lång och bröstet brett och djupt. Kroppen ska vara kompakt och en välbyggd bog gör att huntern kan ta långa steg. Bakdelen och bakbenen måste vara muskulösa.


Visste du att…

…huntern måste vara bra på att hoppa?
…hunterns muskulösa bakdel gör den snabb och stark?
…ju mer fullblod det finns i en häst, desto snabbare och modigare brukar den vara?
…huntern måste uppföra sig väl, till exempel när ryttaren måste öppna och stänga grindar eller stanna snabbt?
…de finaste engelska och irländska jakthästarna kan ofta passa bra även för fälttävlan?
…jakterna i England brukar ridas på vintern? Då är marken våt och tung vilket kräver en riktigt stark häst.


Läs mer:

”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.


Psst!
Sök på ”Ryan’s Son Whitaker” på Youtube för att se ett hoppekipage i toppen av världseliten på 80-talet, där hästen är en hunter!