Exmoorponnyn är en av Europas mest kända vilda ponnyraser. Den finns huvudsakligen i Exmoor i sydvästra England där den lever nästan helt vilt. Den strövar fritt över hedarna, men föds också upp på privata stuterier.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
England, Storbritannien.
Mankhöjd: Ungefär 116-129 cm.
Färg: Alla nyanser av brun.
Temperament: Lugn och lätthanterlig.
På Exmoors högt liggande hedar har ponnyn levt nästan helt isolerad i århundraden och har därför behållit sina ursprungliga drag. I den karga och ogästvänliga miljön har rasen utvecklas till att bli stark och härdig. I oktober varje år drivs ponnyhjordarna hem från hedarna. Då brännmärks årets föl och de som ska säljas tas från hjorden. De som ska tillbaka på hedarna släpps ut igen. I dag finns det inte längre mer än ungefär 1 200 exmoorponnyer i världen och rasen finns därför med på en lista över hotade raser.

Allsidig ponny Exmoorponnyn passar både barn och lätta vuxna. Det är en allroundponny som har särskilt lätt för hoppning, men den har mest utmärkt sig inom distansridning och körning.


Utseende

Exmoorponnyn är alltid brun och har mjölig färg runt ögon och mule. Den har också ljusare färg på insidan av lår och ljumskar. Den ska inte ha några vita tecken och inte heller för många vita tagel i man och svans eller vita hovar/sulor. Det vackra välformade huvudet har en bred panna och stora utstående ögon som sitter brett isär. Halsen är grov och välmusklad och bogen lång och väl liggande. Bröstkorgen är djup och bred. Kroppen är kompakt byggd. Benen är korta och starka.


Visste du att…

…exmoorponnyn kan ridas av både barn och vuxna?
…exmoorponnyn har ett tungt övre ögonlock som kallas för ”grodöga”? Det skyddar mot tufft väder.
…rasen har en mycket vattentät päls som har dubbla lager? Det understa lagret är kort och ulligt och det övre är längre och fett. Det skyddar ponnyn mot regn och kyla, samtidigt som det håller kvar värmen.
…svansen har en tjock solfjäderliknande tofs upptill som skydd mot regn?
…exmoorponnyn rör sig jämnt och vägvinnande utan överdrivet höga knälyft?
…rasen är den äldsta av Storbritanniens äldsta inhemska hästraser?
…alla exmoorponnyer som ska tas in i stamboken måste inspekteras av Exmoor Pony Society oavsett i vilket land de är födda? Sedan märks de på vänster bog med rassymbolen, en fyruddig stjärna, samt stuteri- och id-nummer.


Läs mer:

”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Den svenska avelsföreningen: www.svenskaexmoorponny.se
Kolla taggen #exmoorpony på Insta!
Sök på ”Exmoor Pony” på Youtube för att se de halvvilda hästarna i England.