Den spanska andalusiern och den portugisiska lusitanon, är som två syskon och ofta lika som bär. Men det är kanske inte så konstigt – de har samma ursprung även om de i dag är uppdelade på två olika raser.
Text: Anna Sellberg. Foto: Fotolia/IBL.


Andalusier eller PRE

Ursprung: Spanien, Den Iberiska halvön
Mankhöjd: 150-a65 cm
Färg: Oftast skimmel eller brun, men alla färger är tillåtna
Används till: Ridning och körning
www: swedishprehorses.se

Andalusiern – som numera kallas för Pura Rasa Español (PRE) – är kanske den mest kända av alla hästraser från södra Europa. Genom århundradena har den oftast fått symbolisera den ädla spanska hästen, medan ”lillebror” lusitanon har levt ett liv lite mer i skymundan.


Andalusier

Namnet andalusier härstammar troligen ända från 1500-talet. Den spanske kungen Felipe II startade ett stuteri i Cordoba, som ligger i den del av Spanien som kallas för Andalusien. Redan på den tiden förde man noggranna register över vilka hästar som användes i avel och man hade en noggrann plan för vilken typ av häst man ville få fram. Vackra hästar användes sedan som gåvor till andra kungahus, över hela Europa. än i dag kan man faktiskt spåra de spanska hästarnas inflytande i bland annat lipizzanern, kladrubern, oldenburgaren, friesern och hackneyhästen.


Ren spansk häst

I slutet av 1700-talet öppnades så en stambok för de renrasiga hästarna, som fortfarande är i bruk. Redan tidigare hade man börjar kalla de hästar som fick komma in i stamboken för Pura Raza Española, i stället för andalusier. Det namnet betyder nämligen ”ren spansk häst”, för man menade att det bättre beskrev vad hästarna faktiskt var.

Ändå lever det gamla namnet ”andalusier” fortfarande kvar. Men det är viktigt att tänka på att en häst som kallas för ”andalusier” antingen kan vara en renrasig PRE – eller en häst som helt enkelt bara råkar vara född i den del av Spanien som kallas för Andalusien.


Lusitano

Ursprung: Portugal, den iberiska halvön. De är ättlingar till de hästar som nybyggarna från Europa tog med sig till Australien.
Mankhöjd: 155-160 centimeter
Färg: Skimmel är vanligast, men alla färger är tillåtna
Används till: tjurfäktning, boskapsskötsel, dressyrridning, körning
www: lusitanosallskapet.se

Lusitanon härstammar från Portugal. Trots att de här hästarna har funnits på den iberiska halvön i flera tusen år, var det inte förrän på 1960-talet som rasen fick namnet ”lusitano”. Ordet härstammar från det latinska namnet på landet Portugal.
Lusitanon är väldigt lik en PRE på många sätt, och det kan faktiskt vara svårt att säga om en häst är av den ena eller andra rasen. Och det är inte så konstigt, när man ser på deras gemensamma historia bakåt i tiden.


Ursprunget

De ursprungliga hästarna på den iberiska halvön var troligen av rasen sorraia. Det finns fortfarande några hundra exemplar kvar av sorraian, som ser ut som en liten, musblack ponny. Den påminner till utseendet om både tarpanen och przewalskis häst, och används främst till boskapsskötsel.

Under de senaste tvåtusen åren har den iberiska halvön, där Portugal och Spanien ligger, gång på gång blivit invaderade av andra folkslag. Varje gång har de krigshärar som kommit utifrån haft med sig sina hästar, berberhästar, arabiska fullblod och andra ädlare hästar från länderna i Nordafrika och kring Medelhavet. Dessa korsades med de hästar som redan fanns i området, och så skapades nya hästraser.

Och det var alltså ättlingar till dessa hästar, som kung Felipe II samlade i sitt stora stuteri i Cordoba redan på 1500-talet, och som lade grunden för både PRE-hästen och lusitanon.


Två olika raser

Under 1700-talet började man avla på olika egenskaper hos hästarna i Portugal och i Spanien.

I Portugal ville man främst fortsätta att avla fram hästar som gick att använda vid tjurfäktningar. De skulle vara kvicka och snabbtänkta, och utseendet spelade mindre roll.

I Spanien, där tjurfäktningar var förbjudet under en period på 1700-talet, började man i stället avla på andra egenskaper. Här blev det viktigare att hästarna var vackra och hade eleganta rörelser.


Nutid

Dagens lusitano och PRE-hästar är ganska små och kompakt byggda. Mankhöjden brukar hålla sig mellan 150-162 centimeter, och den vanligaste färgen hos båda raserna är skimmel

Skillnaderna ser man bland annat på hur huvudet ser ut. Lusitanon har ofta ett lite tyngre huvud med en utåtböjd nosrygg. PRE-hästarna har i stället en rak eller svagt inåtböjd nosrygg och ett lite ädlare utseende. Det beror på att de påverkats mer av det arabiska fullblodet.


Dressyrhästar

I dag används både PRE-hästen och lusitanon främst som dressyrhästar. Men en och annan tävlar också andra grenar – exempelvis var lusitanohingsten Novilheiro rankad som nummer tolv bland världens bästa hopphästar, med sin ryttare John Whitaker år 1993. Lusitanos används också fortfarande till tjurfäktningar.

Working equitation är även det en tävlingsgren som passar båda raserna väldigt bra. Här gäller det att hästen är snabb, vändbar och samtidigt lydig,. I det svenska WE-laget i VM år 2014, var två av fyra hästar lusitanos.