Man hittar många selle françaishästar i den absoluta världstoppen inom banhoppning. Förutom att vara en mycket duktig hopphäst, är den en utmärkt tävlingshäst även i andra grenar som fälttävlan och dressyr. Rasen är känd för att vara mjuk och smidig samt modig och stark. Dessutom är den lättlärd och intelligent.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Frankrike
Mankhöjd: 165-170 centimeter
Färg: Alla hela färger, men brun och fux är vanligast.


Ursprung
Selle françaishästen utvecklades i Frankrike på 1800-talet. I området Normandie och däromkring i nordvästra delen av landet har man sedan länge fött upp topphästar. Det var här som rasen huvudsakligen föddes upp och som görs det än idag. Genom att korsa inhemska normandiska ston med importerade hingstar av engelskt fullblod och halvblod utvecklade man rasen. De inhemska hästarna hade mycket gamla anor och var kända för sin framåtanda och uthållighet. De hade ofta använts i kriget och för att förbättra aveln av en del engelska raser. De halvblodshingstar som man tog in från England hade mycket norfolktravare i sig och det var just travarblodet som kom att ge selle françaishästen en del av dess populära egenskaper. Den begåvade hästen som skapades när man korsade de normandiska stona och fullblods-och halvblodshästarna kallas anglonormandisk ridhäst. Den blev grunden för selle françaishästen. I och med de båda världskrigen avbröts utvecklingen av många raser, bland annat selle françaishästen. Men efter det andra världskriget satsade man på nytt för att bevara denna franska ras. Fullblodshingstarna Lord Frey, Ivanhoe och Orange Peel var betydelsefulla i det arbetet och deras linjer finns än idag. Ultimate och Furioso är hingstar som på senare tid har använts.


Utseende

Selle françaishästen har en hög mankhöjd och dess kroppbyggnad passar bra för sport. Huvudet är litet och vackert med en bred panna. Halsen är muskulös. Bröstet är djupt och brett och bogen sluttande. Andra utmärkande drag är den raka ryggen och de muskulösa och lätt sluttande länderna. Benen är starka och kraftiga.


Visste du att…

…hopphästen Nino des Buissonnets, som vann individuellt guld i hoppning i OS 2012 i London, är en selle françaishäst?
…”Le cheval de selle français”, eller bara ”selle français”, betyder ”fransk ridhäst” på franska?
…det föds ungefär ungefär 7 000 selle françaishästar varje år?


Läs mer:

”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Avelsföreningen för selle françaishästen, ”Le Stud-Book Selle Français”: www.sellefrancais.fr
Kolla taggen #sellefrancais på Insta!