Skriven av: Sara Holmgren

Fakta

Ursprung: Slovenien

Mankhöjd: Cirka 151-162 cm

Färg: Oftast skimmel, ibland brun

Temperament: Arbetsvillig och lätthanterlig

 

Ursprung

Lipizzanern uppstod från stuteriet Lipizza (Lipiça) i Slovenien och fick sitt namn därifrån. År 1580 grundade ärkehertig Karl II ett stuteri som köpte nio hingstar och 24 ston från Pyreneiska halvön. Han ville avla fram en tjusig, vit hästras till de kungliga stallen i Graz och i Wien. Den berömda Spanska ridskolan grundades 1572 för att lära adeln att rida. Den ligger i Österrike, men ­ ck sitt namn efter de spanska hästar man använde där. Man avlade också med neapolitanska hästar, arabhästar, danska och tyska hästar samt med fullblod, men det blev inte lyckat med fullblodsinslaget.

 

Betydelsefulla hingstar

Lipizzanern har sitt ursprung i sex hingstar, vars blodslinjer fortfarande ­ nns i dagens hästar. Dessa hingstar var Pluto, en spansk skimmel född 1765, som köptes från det kungliga danska stuteriet; Conversano, en svart neapolitansk hingst född 1767; Neapolitano, en brun neapolitansk hingst född 1790; Favory, en black hingst född 1779 på Kladruberstuteriet; Maestoso, en skimmel född 1819 på det ungerska stuteriet Mezöhegyes; samt Siglavy, en skimmelfärgad arabhingst född 1810.

 

Utseende

Lipizzanern har en elegant hållning. Huvudet är vackert med stora, svarta ögon, en bred, något välvd panna, starka ganascher och en rak eller lite konvex (utåtböjd) nosrygg. Den starka halsen är högt ansatt och har en böjd överlinje. Manken är lång och lite platt. Bogen är stark och lång, vilket passar bra till både ridning och körning. Bröstet är djupt och brett. Ryggen är bred, muskulös och kompakt. Länderna är starka, liksom det rundade korset. Svansen är väl ansatt. Benen är korta och muskulösa

 

Skimmelfärgen

De allra flesta lipizzaner föds svarta eller bruna men blir med åren skimlar. Man vill gärna att rasen ska vara skimmelfärgad, men ibland blir någon häst brun.

 

Visste du att…

… det är tradition att det alltid ska finnas en brun lipizzaner på Spanska ridskolan?

… Spanska ridskolan lockar många turister och många tycker att deras pampiga ridhus är ett av världens vackraste?

… lipizzanern rör sig med höga knän, vilket gör att steget blir elegant och paradliknande?