Du behöver inte sitta på en häst värd miljoner. Du behöver inte rida i ett stort fint ridhus. Hindren som du hoppar måste inte vara färgglada och dekorativa. Dressyrbanans staket måste inte vara skinande rent och vitt. Dina kläder behöver inte vara av något märke. Du kan lyckas ändå.

Ridsporten är en sport som kräver pengar. Hästarna är dyra djur. Allt inom ridsporten är relativt, någon är ledsen för att föräldrarna inte har råd att betala ridskoleavgiften, medan någon annan är ledsen för att den inte har en lastbil till sina hästar. Alla har såklart lika stor rätt att vara ledsna, men alla har så otroligt olika förutsättningar.

Det finns en bild av hur vägen ser ut för sådana som tävlar på världseliten inom ridsporten. Man börjar med att rida på ridskola tidigt, eller kanske har man föräldrar som har hästar? Man får så småningom en egen ponny och har en framgångsrik ponnykarriär innan man går över till ridhästar. Nu börjar den riktiga karriären och man tävlar nu i eliten.

Det är en väg. Men det finns andra vägar. Vill du ”lyckas” inom ridsporten? Men kanske inte känner att du har de förutsättningarna som krävs? Kanske rider du på ridskola och vill rida mer, utvecklas mer? Är din största dröm att ha en egen häst?

Först av allt behöver du ett mål. Målet kan vara litet eller stort, realistiskt eller orealistiskt. Skriv ner ditt mål och fundera över hur du skulle kunna nå det. Även om det känns omöjligt att till exempel få en egen häst eftersom att dina föräldrar inte vill, så måste du komma ihåg att när du blir vuxen kan du själv styra över din ekonomi och dina val så då kan du själv köpa en häst! Du kan även investera i tränarhjälp och tävlingar. När du blir stor kan du också välja att jobba med hästar, kanske får du möjlighet att rida och tävla i de högre klasserna?

Men redan nu kan du försöka lära dig så mycket som möjligt och ta alla chanser som finns att rida. Försök hitta en medryttarhäst och hitta ett stall som du kan hjälpa till i.

Du behöver ett mål. Du behöver vilja. Du behöver kämparglöd. Du behöver ödmjukhet. Du behöver tycka att det är roligt. För att lyckas. 

Heja dig!!