Visste du att ungefär var tionde häst i världen är en skimmel? Lär känna tre hästraser där skimmel är en av de vanligaste färgerna!
Text: Anna Sellberg. Foto: Fotolia/IBL


Arabiskt fullblod

Det arabiska fullblodet har sitt ursprung i länderna kring mellanöstern. Det är en ädel och livlig hästras som genom årtusendena blivit känd för sin skönhet och snabbhet. Arabiska fullblod har också använts för att förädla andra raser. Du hittar fullblodsinslag bland annat hos welshponnyn och hos den spanska rasen Pura Raza Espanõla (PRE). I dag används många arabiska fullblod främst för distansritter, eftersom de klarar att gå långa sträckor i hög hastighet. Det finns också galopplöp, speciellt för arabiska fullblod. Men de är också trevliga allroundhästar, som hänger med på det mesta. Arabiska fullblod är inte bara skimlar – det finns också en hel del bruna, svarta och fuxar. Mankhöjden är omkring 150 centimeter och i dag finns rasen spridd över hela världen.


Lipizzaner

Säkert har du hört talas om de vita hingstarna vid Spanska Ridskolan i Wien? De är alla av rasen lipizzaner. Spanska ridskolan har nästan bara vita hingstar i sitt stall – utom en, som alltid ska vara brun. Beridarna och deras hästar gör fantastiska uppvisningar i dressyr, både hemma i Wien och runt om ute i världen. Lippizzanern kommer från Österrike, och är ganska grovt byggd. Den används inte bara till ridning, utan också till körning. Den har ett stabilt temperament. Lipizzanern känns också igen på att den ofta har ett ganska tungt huvud, med svagt utåtböjd nosrygg. Lipizzanern kan ha fler färger, som brun, svart och fux, men de allra flesta är skimlar. Mankhöjden är cirka 160 centimeter.


Camarguehäst

Camarguehästen finns i floden Rhônes delta i södra Frankrike. Hästarna växer upp i halvvilda flockar, och levar ett fritt liv fram till dess att de fångas och blir inridna. Camarguehästen används framförallt som boskapshäst. I området där hästarna finns, föder man nämligen också upp svarta tjurar. Herdarna sitter i sadeln många timmar varje dag, och deras duktiga hästar är både snabba och säkra på foten. Camarguehästar används också till turridning för turister och körning. Hästarna blir cirka 140-155 centimeter i mankhöjd. Fölen föds alltid mörka, men blir sedan vita relativt snabbt.


Konstant skimmel

En konstant skimmel får sin färg i unga år, och behåller den sedan hela livet. Hästen har en grundfärg, exempelvis brun, som främst syns på huvudet. Resten av kroppen är stickelhårig. Det betyder att de bruna hårstråna är uppblandade med massor av grå och vita strån.


Avblekbar skimmel

En avblekbar skimmel föds mörkt grå, svart eller brun. När den så småningom börjar fälla blir de grå och vita stråna fler och fler för varje år. Vid 7 till 10 års ålder brukar hästen vara nästintill helt vit. En avblekbar skimmel med många små svarta prickar i hårremm en kallas för flugskimmel.


Visste du att…

…vita hästar har alltid varit viktiga i olika sagor, myter och legender? Enhörningar är till exempel alltid vita. Andra exempel är Gandalf Grås vita hingst Skuggfaxe i ”Sagan om ringen”-trilogin.

…skimmelfärgen från början är en mutation? Det betyder att en gång i tiden ändrades arvsanlagen för färg hos vissa hästar. När dessa hästar sedan fick föl, nedärvde de skimmelfärgen till dem, och den spred sig allteftersom. Exakt när det hände vet man inte, bara att det var för många tusen år sedan.