Shagya-araben är en elegant och trevlig ridhäst som är större och kraftigare än den vanliga fullblodsaraben, men något mindre och lättare än de flesta halvblod. Precis som araben har den en konkav (inåtbuktande) nosrygg, stora kloka ögon och en böjd nacke.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Ursprung:
Ungern.
Mankhöjd: 150-160 centimeter
Färg: Skimmel, brun, svart och fux.
Temperament: Tillgiven och stabil.
Ursprung
Shagya-araben har sitt ursprung i Ungern. När landet var ockuperat av turkarna 1526 till 1686 togs många orientaliska hästar in till landet. Detta påverkade den ungerska hästuppfödningen mycket, men det dröjde ända till 1800-talet innan shagya-araben blev etablerad. År 1789 köpte regeringen Bábolnastuteriet av en familj, där man bara inriktade sig på arabiska hästar fram till 1870. Ungrarna ville få fram en ny typ av araben, som skulle ha en kraftigare benstomme och byggnad, men ha kvar arabens fina egenskaper. Rasens stamfar Shagya togs in till stuteriet från Syrien 1833, men rasen fick inte sitt namn förrän så sent som 1982. Innan kallades den bara för ”arabhäst”. Shagyas avkommor fick hans kraftiga byggnad och gräddvita färg och han blev därför den som fick ge namn åt rasen. Hans ättlingar fanns inte bara på Bábolnastuteriet i Ungern utan i hela Europa. Andra viktiga hingstar var Siglavy Bagdady, Gazal, Kemir, Koheilan, Jussuf, O’Bajan, Kuhaylan Zaid och Mersuch som alla grundade egna linjer inom rasen.


Utseende

Shagya-araben är mycket lik arabhästen men har en kraftigare kropp. Huvudet ska vara litet med en konkav (inåtbuktande) eller rak nosrygg. Ögonen ska vara stora och mörka och sitta brett isär. Näsborrarna ska också vara stora och lätt kunna vidgas. Halsen ska vara lång och ädel med ett väl ansatt huvud. Bogen ska vara lång och välliggande och manken väl markerad. Ryggen ska vara meddelång, välmusklad och inte för rak. Då blir hästen smidig i ryggen. Korset ska vara långt och inte för sluttande. Hovarna ska vara välformade och lagom stora.


Duktig tävlingshäst

Den mångsida rasen kan användas till det mesta. Förutom som familjehäst passar den utmärkt som tävlingshäst i hoppning, dressyr, fälttävlan, distans, körning och westernridning. Flera kända topphästar har shagya-arab i sig.


Visste du att…

…shagya-arabens vanligaste färg är skimmel?
…dess man och svans är silkeslena och dess hårrem tunn?
…shagya-araben är mycket en hoppglad, modig och duktig hopphäst? Den har bra fram- och bakbensteknik och smidig rygg som kan välva sig bra över hindren.
…den kände hopphästen Milton, ”sagohästen”, hade en morfar som var shagya-arab?


Läs mer:

Svenska Shagya-arabföreningen: www.shagya-arab.org
”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Youtube! Sök på ”shagya araber eichenhof” för att se en massa fina hästar springa i flock på ett stuteri i Tyskland.