Lusitanon är den enda rasen i världen som hela tiden har avlats för att användas i strid och till tjurfäktning, från 4 000 år f. Kr. fram till idag. Den reagerar snabbt, är läraktig, framåt och smidig. Den är särskilt bra på samling och att bära med bakdelen, vilket är perfekt för svåra dressyrrörelser som piaff, passage och piruetter. Förutom i dressyr är den bra i working equitation och i hoppning.

Text: Sara Holmgren

RASFAKTA

Namn: Lusitano

Ursprung: Portugal

Mankhöjd: Medelhöjden är 155 cm för ston och 160 cm för hingstar

Färg: Alla färger, men vanligast är skimmel och brun

Typ: Rund överlinje, kvadratiskt byggd

Temperament: Het, men alltid vänlig och samarbetsvillig

Ursprung

Lusitanon är en av världens äldsta hästraser. Den är, tillsammans med den spanska rasen P.R.E. (ofta kallad andalusier), släkt med den ursprungliga vildhästen sorraiaponnyn som fanns på den Iberiska halvön (Portugal och Spanien) redan 25 000 år f. Kr. Sorraiaponnyn korsades med hästar, som de folk som genom åren invaderade området hade med sig, från Nordafrika och länder kring Medelhavet. Det var bland annat berberhästar och arabiska hästar.

Lusitano och P.R.E.

Rasen har samma genetiska och historiska bakgrund som P.R.E:n, men under 1700-talet tog aveln olika vägar. I Portugal fortsatte man avla på hästar som skulle passa till tjurfäktning. I Spanien satsade man mer på skönhet och yviga rörelser för att glänsa vid festligheter. Jämfört med den mer ädelt byggda P.R.E:n har lusitanon något kortare rygg, dess svans sitter lägre, och nosryggen är lite konvex (utåtbuktande).

Utseende

Lusitanon har en kraftfull kropp. Huvudet har en lite konvex nosrygg och ögonen är stora och uttrycksfulla. Halsen är välvd, manken är välmarkerad och bålen bred och djup med stark länd och rygg. Korset är starkt, rundat och sluttande. Man och svans har ett långt, rejält och glansigt tagel.

Visste du att …

… lusitanon  fick sitt namn av ordet lusitania som är det latinska namnet på Portugal?

… den portugisiska avelsföreningen för lusitanon heter Associação Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitan Den bildades 1967.

… lusitanon är vig och har höga, mjuka och fram gripande benrörelser? De bär ryttaren bekvämt.

Vill du se mer?

Kolla taggen #lusitano

Sök på ”Pride of Portugal Olympia” för att se en kadrilj med 16 underbara lusitanos!