Att jobba med något som man tycker är roligt är bra, eftersom att jobbet är en plats man spenderar mycket tid på. Och det finns väl inget roligare än hästar? Det finns väldigt många olika hästjobb, även utöver de vanligaste hästjobben som hovslagare, veterinär, ridlärare eller beridare. Detta är första delen av Jobba med hästar och i den tar vi upp tre yrken: hästmassör, jobba i hästaffär och hästinfluencer.

Hästmassör

Vad är hästmassage?

Som hästmassör jobbar man med att förebygga och rehabilitera skador. Hästar är som elitidrottare och genom massage kan man lösa upp spänningar i muskler. Det finns flera olika sätt som man kan massera och behandla hästen. Tillexempel finns det laserbehandlingar. Som hästmassör är det vanligast att åka runt till olika stall och hästar för att massera och behandla hästar.

Hur blir man en hästmassör?

För att bli en hästmassör måste man gå en utbildning. På utbildningen får man lära sig hur hästen är konstruerad och vart alla muskler sitter. Det finns olika utbildningar som är olika långa. Sen får man lära sig hur man ska massera och hur man ska behandla en skada exempelvis.

Passar jobbet dig?

Det här jobbet passar dig som alltid sätter hästens hälsa i första hand. Du intresserad av att förstå hur hästen fungerar och hur den är uppbyggd. Att försöka lista ut vad som kan göras för att förebygga skador ser du som en rolig utmaning. Du gillar att se hästen slappna av, få hästen att njuta och må bra.

Prova hästmassage!

Även om du inte vill jobba som hästmassör är hästmassage värt att prova så du kanske kan skämma bort din egen fyrbenta favorit litegrann. Kanske visar det sig att du tycker att det är jätteroligt?

 

Hästinfluencer

Vad är en hästinfluencer?

En influencer är någon som genom sina sociala kanaler (Instagram/Blogg/Youtube eller liknande) kan marknadsföra olika produkter. En hästinfluencer är exakt samma sak som en influencer, bara att kanalerna handlar om hästar och riktar sig till hästfolk. En fördel med jobbet är att du själv kan lägga upp din tid och därmed kan vara i stallet mycket på dagarna. En nackdel är att man aldrig är riktigt ledig, eftersom man själv lägger upp sin tid kan man känna att man alltid har något som behöver göras.

Hur blir man hästinfluencer?

Att bli en hästinfluencer är inte riktigt lika lätt som att få ett annat jobb. Det räcker inte med att gå en utbildning och ansöka jobbet, du måste skapa en profil som kan nå ut till många följare. Börja med att bestämma dig om du vill skapa en instagram, en youtubekanal eller kanske en blogg. Skriv ner vad du vill förmedla för budskap på din plattform och sen måste du börja jobba med att skapa bra innehåll som följarna gillar. När man har tillräckligt många följare kan man göra kampanjer ihop med hästföretag. Något som är viktigt om man har stora sociala kanaler är att faktiskt ta betalt för marknadsföringen man gör istället för att bara ta emot produkter som betalning.

Passar det här jobbet mig?

Det här jobbet passar dig som gillar jobba med kameran, ta bilder eller filma. Du gillar att prata eller att skriva. Ett plus är om du är en kreativ person som kan komma på olika idéer. Dock krävs det att du har lite självdisciplin eftersom de dagar man inte har lust kommer ingen att sätta frånvaro på dig, det gäller att du själv tar tag i det.

Prova på jobbet

Är du osäker på om jobbet passar dig, inga problem! Försök börja jobba med att bygga upp dina sociala kanaler, det finns flera ungdomar som jobbar som hästinfluencers. Om du inte gillar det, ingen fara, då är det bara att sluta.

 

Jobba i en hästaffär

Vad gör man på jobbet?

Tänk dig att vara omgiven av massor av fina hästgrejer varje dag, bemöta kunder och hjälpa dem hitta precis vad det söker. Att stå i butiken innebär många olika arbetsuppgifter, kanske är det du som ska beställa hem saker att sälja i butiken? Du måste vara trevlig mot kunder, ta betalt och se till att butiken ser fin och städad ut.

Hur får man jobbet?

Nu kommer vi till det bästa – du behöver inte gå någon utbildning för att kunna jobba i en hästbutik. Det enda du behöver är att kunna lite om hästar för att kunna hjälpa kunderna med deras förfrågningar.

Passar jobbet mig?

Det här jobbet passar dig som gillar hästsaker, gillar att matcha outfits och att bemöta kunder. Du måste kunna svara på frågor om storlekar, vilket bett som passar en viss typ av häst eller frågor om en matchande outfit. Samtidigt får du inte vara rädd att ta till dammsugaren, det är viktigt att det är rent och snyggt i butiken.

Prova på jobbet!

Om ni har prao med skolan kan du väl passa på att praoa på en hästaffär. Då får du se om du gillar det, kanske kan det bli ett roligt sommarjobb.