Text: Anna Norlin

Att lära sig mer om en hästras är alltid lika spännande då det finns så mycket att få veta förutom om själva hästen. Norikern är förstås inget undantag! Ursprungligen framför allt ett kallblod lämplig för transporter i alperna – och idag en omtyckt allroundhäst som även används till hoppning, dressyr, fälttävlan och distans.

Norikern har fått sitt namn från det gamla romarriket, från en provins som hette Noricum som låg i ett område där dagens Österrike och Slovenien möts. Området var rikt på järn och eftersom rasen är ett kallblod som än i dag används för transporter, kan man tänka sig att den var till stor hjälp i järnbrytningen för att dra tunga lass.

Det är också lätt att föreställa sig den starka och smidiga hästen dra vagnar med varor längs tuffa transportvägar genom alperna. Än i dag pratar man om att rasen är väldigt säker på foten. Med norikerns hjälp tog sig handelsmän från Centraleuropa över alperna med sina varor och vidare ner mot Medelhavet. På olika mark- nader bytte de varor med handelsmän söderifrån innan det var dags att vända tillbaka hemåt över alperna igen.

Alla färger är tillåtna och variationen är stor!

Norikern i modern tid

Norikern behöll sin plats som pålitlig transportör av olika sorters gods genom många århundraden in i mer modern tid. Under de båda världskrigen var norikern mycket uppskattad och eftertraktad. Men precis som för de esta andra raser vid den tiden, minskade behovet av norikern när jordbruksmaskinerna gjorde sitt intåg på lantbruken på allvar. Framför allt efter andra världskriget.

Men norikern hade sin egen speciella nisch där maskinerna inte kunde ta hästens plats, nämligen förmågan och skickligheten i att ta sig fram i ett alplandskap – och dessutom till en låg kostnad. Man tror att den därför klarade sig lite bättre i jämförelse med de andra tyngre raserna som minskade i betydelse och antal när maskiner och lastbilar tog deras plats på många områden.