Morganhästen är förmodligen en av de viktigaste amerikanska raserna. Den har haft inflytande på många andra raser, särskilt tennessee walker, standardbred och saddlebred. Rasen är mycket stark och uthållig och känd för sin energi, personlighet och arbetsvilja. Den har energiska rörelser. Morganhästen passar alla grenar. Den är en duktig körhäst, men tävlar också framgångsrikt i hoppning, dressyr och fälttävlan. Dessutom används den inom westernridningen. I USA är det vanligt med uppvisningar där hästen ska visa upp sina gångarter. Rasen anses vara en perfekt familjehäst.
Text: Sara Holmgren, Foto: Therese Hübner, föreställande Morganhingsten Thorells Prins Azlan 39


Ursprung:
 USA 
Mankhöjd: 
Ungefär 145 till 158 cm 
Färg:
 Alla färger, men brun, fux och svart är vanligast i Sverige


Ursprung

Morganhästens historia börjar med en enda fantastisk hingst, som hette Figure, men som senare blev omdöpt till Justin Morgan efter en av sina ägare. Man är osäker på vilken bakgrund denna häst hade. En del tror att han var en avkomma till Blue Briton, en hingst av en tidig fullblodstyp, samtidigt som han hade arabblod, andra tror att han var en avkomma till en friesisk hingst. En del tror att han hade en welsh cobhingst som far. Justin Morgan liknade en welsh cob, samtidigt som han sannolikt hade både arab och fullblod i sig. Justin Morgan präglade sina avkommor och skapade en ny ras. Han föddes kring år 1789 i den amerikanska delstaten Massachusetts. När han var två år skänktes han till en man som hette Justin Morgan. Figure, som hästen hette då, var en liten brun hingst som var 145 centimeter över manken.

Justin Morgan tyckte hästen var rätt liten, men Figure imponerade med sin stora begåvning. Han var obesegrad under hela sin karriär i både rid- och körtävlingar, även i tävlingar där det gällde att dra tungt. Hingsten arbetade hårt i hela sitt liv och blev en mycket populär avelshingst. När ägaren dog fick hingsten hans namn, Justin Morgan. Han nedärvde sina unika drag till avkommorna, oavsett vilken typ av sto han avlades med. Justin Morgan blev hela 32 år, trots ett hårt liv som arbetshäst ute på fälten och som diligenshäst bland de branta kul- larna och bergen i delstaten Vermont. Han fick en spark i hagen och skadan, som inte behandlades, ledde till en infektion och hingstens död. De mest betydande avkommorna till Justin Morgan är hingstarna Sherman, Bulrush och Woodbury.

Alla morganhästar härleds tillbaks till Justin Morgan genom någon av dessa hingstar, än idag. Utseende Morganhästen är en medelstor häst som är kompakt och kraftig, men samtidigt ädel. Huvudet är uttrycksfullt med en bred panna och stora ögon. Halsen är välvd och muskulös. Den långa halsen är högt ansatt så att hästen kan hålla huvudet i rätt läge, samtidigt som hela huvudet och nosen hålls över mankens nivå. Morganhästen har en mycket kraftfull bog, ett brett bröst och en kort och bred rygg. Korset är långt och välmusklat och svansen högt ansatt. Benen är robusta och starka med korta skenben och välbyggda leder. Morganhästen har en typisk hållning med en utskjuten framdel och bakåtskjutna bakben.


Läs mer:
”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral.
Svenska Morganhästföreningen: http://www.morganhorse.se/