Welshponnyn är en riktig allroundponny – den passar till allt!
Av: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL


Namn:
 Welshponny, sektion B
Ursprung: Wales, Storbritannien
Mankhöjd: Upp till 137,2 cm
Färg: Alla färger utom skäck
Welshponnyn, sektion B, har ett mycket trevligt temperament och går väldigt bra ihop med barn. Den är pigg, snäll och lättlärd. Den är en duktig hopphäst och har en balans och rytm som passar till dressyr. Dessutom passar den perfekt till körning. Den är elegant, stark och tålig och är en mycket populär ras.


Ursprung

Welshponnyn har sitt ursprung i Wales som är en del av Storbritannien. Där, bland kullar och berg i strängt klimat, har den fötts upp under många hundra år, med sträva grässorter och mossa som mat. Welshponnyn i sektion B har skapats genom att man korsat welsh mountainponny (sektion A) med den tyngre welsh cobponnyn (sektion C). Dessutom finns det blod från araber, fullblod och hackney i rasen. Man kan ofta se tydliga arabiska drag hos sektion B, bland annat vad gäller huvudet men också i rasens härliga rörelser. Bogen är mycket bra byggd, vilket gör att ponnyns steg blir bra och fritt.


Viktiga hingstar

Det finns tre viktiga hingstar i sektions B’s historia. Först och främst Tany-Bwlch Berwyn, vars far var en berberhingst och mor ett welshiskt sto ur den berömda Starlightlinjen. Den andra hingsten, Criban Victor, hade welshiskt ursprung och den tredje, Solway Master Bronze, fick väldigt många fina föl.


Utseende

Sektion B har en del drag från welsh mountainponny, men den är inte lika kraftig. Det vackra huvudet är fint mejslat och har en bred panna som smalnar av ner mot den nätta mulen. Nosryggen är lite konkav (inåtbuktande). De stora, utrycksfulla ögonen har en intelligent blick. Öronen är små och sitter tätt. Den välbyggda, muskulösa och lätt välvda halsen hänger bra ihop med resten av kroppen. Det djupa bröstet är brett och ryggen kort och stark och länderna muskulösa. Korset är långt och välformat. Svansen sitter och bärs högt och ponnyn har en vacker hållning. De korrekta benen har välbyggda leder och hårda hovar. Ponnyn rör sig med långa, vägvinnande steg.


Olika typer av welshponnyer

Den welshiska stamboken, där welshponnyer registreras, är indelad i fyra sektioner (delar) efter ponnyernas kroppsbyggnad och höjd.

Sektion A Welsh mountainponnyn är den minsta av de fyra typerna och hör hemma i sektion A, där mankhöjden inte får vara högre än 121,9 cm. De andra tre typerna av welshponny härstammar från welsh mountainponnyn.

Sektion B Den welshiska ridponnyn, som också kallas för sektion B-ponny, får vara högst 137,2 cm i mankhöjd.

Sektion C Welshponny av cobtyp, får precis som sektion B, inte vara högre än 137,2 cm, men är en kraftigare ponny.

Sektion D Welsh cob, minst 137,2 cm i mankhöjd. Welsh-partbreds Det finns också welsh-partbreds som är ponnyer som har minst 12,5% welshblod från registrerade föräldrar. De delas in i small med en mankhöjd på högst 148 cm och large som är högre än 148 cm.


Läs mer:

Svenska Welshponny och cob-föreningen: swf.nu
”Stora boken om hästar & ponnyer” av Tamsin Pickeral