Det kan verka självklart det där med att binda upp hästen rätt – bara vira tyglarna ett varv runt något och gör en knut… Men så enkelt är det inte. Om hästen blir rädd och rycker till ordentligt sliter den inte bara sönder träns och tyglar, utan riskerar också att få allvarliga skador av bettet på tänderna.
Foto: Fotolia/IBL

MH Ridskola
Grimman

När du ska binda upp hästen, även om det bara är för en kort stund, ska du alltid se till att hästen har en bra grimma som passar. Om den är för stor kan den glida av hästens huvud och om den är för liten är den förstås obekväm.
Fäst grimskaftet i den mittersta ringen under hästens huvud. Grimskaftet ska vara minst 150 cm långt och helt.
OBS! Bind aldrig någonsin upp hästen i bettringarna på ett vanligt träns!


Säkerhetsknut…

…eller panikhake? Panikhake som kostar c. 25 kronor på nätet, öppnar sig snabbt med ett enkelt handgrepp. Men lär dig hur den fungerar innan du använder den. Alla ryttare gillar inte panikhakar, utan föredrar säkerhetsknuten. Den är enkel att lära sig – be någon i stallet att visa dig hur man gör eller gå in på Youtube och titta.
Vissa hästar lär sig att öppna säkerhetsknuten – säkra knuten genom att dra ytterligare en ögla genom öglan (som när man virkar), men dra inte åt hårt – det är meningen att du ska få upp knuten snabbt om det behövs! Tips! Träna på säkerhetsknutar. Träna också på att knyta upp dem snabbt!


Stadigt fäste

Bind bara fast din häst i stadiga saker som exempelvis gallret i boxen, en ring i väggen eller en stadig bom. En häst som blir skrämd har oanade krafter.
När du binder upp hästen ska du också se till att det inte står en massa saker i vägen: ryktboxar, hinkar och annat. Om du binder upp hästen bredvid en annan häst bör du vara säker på att de gillar varandra för att undvika bråk.
Bind hästen så att den kan röra huvudet fritt. Men tänk samtidigt på att grimskaftet inte får hänga ner så att hästen kan trassla in sig i det – ca. 30 cm är lagom. I stallgången binder du upp hästen med två grimskaft som fästs i de yttersta ringarna på grimman. Tips! Du kan också sätta en ögla av balsnöre mellan grimma och grimskaft.