En häst som står på stall bör ryktas varje dag. Förutom att rykten gör att hästen och du får en fin kontakt och blir bättre kompisar, ger den också hästen en skön och nyttig massage. Då ökas blodcirkulationen i hästens kropp – blodet strömmar bättre. Genom rykten försvinner dessutom torra hudrester och eftersom hästens fettkörtlar i huden skapar mer fett vid rykt, blir pälsen glansig och fin.
Text: Sara Holmgren, Foto: Fotolia/IBL

MH Ridskola
1.
Börja med att binda upp hästen så att den står stilla vid skötseln.

2. Borsta bort intorkad lera och svett i pälsen med en rotborste eller en piggborste. De är hårdare än en ryktborste.

3. Ställ dig vid hästens ena sida, framme vid huvudet. Håll ryktborsten i den hand som är närmast hästens huvud och ryktskrapan i den andra. Börja borsta vid nacken och sedan ner längs med mankammen och halsen. Ta långa, rejäla tag och borsta i pälsens riktning. Lägg din tyngd i rykttagen. Dra ryktborsten mot ryktskrapan efter varje eller vartannat rykttag. Då håller du ryktborsten ren. Om man fryser i stallet är det perfekt att rykta, för då blir man garanterad varm av motionen!

4. Arbeta framifrån och bakåt över hästens kropp: Halsen, bogen, frambenet, ryggen, magen, flanken, korset, baken och bakbenet. Slå av skrapan då och då mot golvet i stallgången. En del hästar är kittliga, till exempel på magen, vid flanken och på benen. Fortsätt i så fall att borsta lugnt med rejäla tag. Ta hjälp av någon om hästen är så kittlig att den bits eller sparkas vid rykt.

Kom ihåg: Om hästen inte blir ryktad kommer det snart att börja klia i pälsen!


Rykt =
Rengöring av hästen genom borstning.

Stöv = Finns i hästens päls och det är det som fastnar på ryktskrapan.