Sommaren är en underbar tid för långa härliga ridturer. Och skönast är det förstås att rida i skogen på mjuka ridstigar och längs vidsträckta stränder. Men ofta behöver man rida längs bilvägar för att komma till alla mysiga ställen. Här kommer några goda råd om hur du rider säkert och hur du kan förbereda din häst.
Foto: Fotolia/IBL

MH Ridskola


Hästen är ett flyktdjur

Din häst ser inte bra rakt framåt. Däremot hör den väldigt bra och har ett bra luktsinne. Hästens första instinkt när fara hotar är att fly – den är ett flyktdjur trots att den ridits av människan i flera tusen år. En brummande bil som kommer överraskande bakifrån kan uppfattas som en flock jagande rovdjur och i värsta fall sticker din häst. Även cyklar, plastpåsar som kommer flygande, och inte minst skällande hundar kan ha samma effekt. För att du ska kunna vistas i trafik på ett säkert sätt med din häst måste den vara trafiksäker – dvs. ha tränats, eller tränas av dig.


Plötsliga ljud

Trafiken innebär att hästen utsätts för plötsliga ljud. Och det finns hästar som reagerar väldigt starkt på sådana ljud som kan behöva tränas aktivt (på egen hand eller med hjälp av särskilda cd-skivor). Men de flesta hästar har vant sig vid plötsliga ljud genom att vi prasslar med påsar och skramlar med hinkar i stallet, till exempel vid fodring, när vi mockar osv. De förstår att ljuden inte är förknippade med fara utan ingår i den trygga vardagen. En sådan häst behöver inte ljudtränas särskilt, utan bara vänjas vid trafiken mer allmänt.


Tips & trix

Trafiksäkerhet bygger på tillit och samspel mellan hästen och dig – precis som all annan säkerhet. Den bygger också på att hästen är van vid vissa situationer och ev. trafikljud. Tänk på att:
• du är flockledaren. Ryck aldrig i tyglarna och tänk på att långa tyglar signalerar att allt är lungt.
• en häst som går i hage nära trafik, kan utfodras i närheten av trafiken för att vänja sig vid ljudet.
• träna trafiksäkerheten hos hästarna tillsammans. Anordna en trafikträningsdag där ni går igenom tänkbara situationer och tränar tillsammans med föräldrar som har bil och kompisar med moppe. Låt hästarna följa efter bilen eller mopeden – det ger dem självförtroende!
• stoppa bomull i öronen på ljudkänsliga hästar.
• lära din häst att sänka huvudet på kommando – det är en rörelse som lugnar hästen som du har nytta av i alla situationer där den kan bli nervös.