Ju bättre du håller efter dina prylar desto längre håller de. Läder som inte vårdas på rätt sätt blir torrt, åldras och kan i värsta fall spricka och utgöra en fara på allvar när du rider. Rena och hela ryktsaker är också en självklarhet. Ingen vill väl borsta håret med en smutsig borste, eller hur!
Text: GooBi, Foto: Fotolia/IBL

MH Ridskola
Läder & metall

Träns och sadel behöver gås igenom och rengöras regelbundet för att utrustningen ska vara säker och hålla länge.

Du behöver: sadeltvål med glycerin och fett eller vax, svampar, trasor och ljummet vatten. Plocka isär din utrustning.
Rengör & Torka: Gör rent med lätt fuktad svamp och sadeltvål. Låt lädret torka.
Putsa: Gnid in lädret ytterligare med tvål när det är torrt. Låt tvålen dra in en stund och putsa det sedan. Glycerinet i tvålen ger lädret en skyddande yta.
Smörja: Stryk på lagom mycket fett på delarna. Det får inte bli kladdigt. För mycket fett kan förstöra sömmar och även påverka lädrets hållbarhet! Och var sparsam i sitsen på sadeln så undviker du fettfl äckar på ridbyxorna. Plocka ihop delarna igen och låt utrustningen ”vila” till nästa dag efter genomgång. Metalldelar såsom bett och stigbyglar går bra att tvätta i vanligt diskmedel eller såpa.

OBS! Gå noga igenom sömmar och stigläder när allting är rent. Sprucket läder och trasiga sömmar kan ge vika mitt i en härlig galopp. Och det kan vara både obehagligt och farligt!


Ryktsaker

Se till att du har en bra påse eller box till dina ryktsaker. Trasiga prylar ska förstås bytas ut (eller lagas, om det går). Rengör dina borstar ordentligt ett par gånger om året. Syntetborstar kan man tvätta i maskin tillsammans med t.ex. vojlockar och skydd. Använd ett milt tvättmedel. Träborstar tvättar du för hand i såpa. Se till att de inte ligger för länge i vatten och låt dem lufttorka så att de inte spricker. En ryktborste som hålls efter (skrapas noga mot skrapan) behöver inte tvättas så ofta.

OBS! Varje häst bör ha en egen uppsättning ryktsaker för att undvika loppor och smittsamma hudsjukdomar! Detsamma gäller all utrustning av tyg och läder, som också kan sprida smitta i värsta fall.